Promisiunea spitalelelor regionale din programul de guvernare al PSD a rămas doar o vorbă scrisă pe hârtie. În aproape 2 ani şi jumătate nu s-a avansat nicio etapă în realizarea lor, deşi 150 de milioane de euro sunt pe masa Comisiei şi aşteaptă doar să fie cheltuiţi. Proiectele privind spitalele regionale din Cluj, Craiova şi Iaşi nu reuşesc să fie finanţate din fonduri europene pentru că Ministerul Sănătăţii nu-şi face treaba, iar Guvernul României refuză să schimbe procedurile de accesare a banilor.  În aceste condiţii, liberalii de la Cluj au decis să acceseze direct finanţarea pentru construcţia spitalului regional. Şi europarlamentarul liberal Marian Jean Marinescu s-a adresat în scris Comisiei Europene şi Ministerului Sănătăţii şi a livrat soluţiile pentru accesarea directă a fondurilor pentru spitalul Regional Craiova. Realitatea din teren este, însă, cel mai sugestiv răspuns.

În anul 2015, Guvernul Ponta a inclus 3 dintre cele 8 spitale regionale promise în finanţarea cu fonduri europene nerambursabile, iar beneficiarul agreat de Comisia Europeană era Ministerul Sănătăţii din România. Au trecut patru ani de atunci, iar ministerul condus de PSD bate pasul pe loc.

Ministrul Pintea se ascunde în spatele procedurilor şi ridică din umeri având grijă să dea tot timpul vina pe altcineva. Ba chiar a declarat că o amânare până în anul 2024 ar fi benefică pentru că România ar obţine unele avantaje în anii următori. Însă, până când ministrul Pintea se decide, cele 150 de milioane de euro rămân la Bruxelles şi politicienii liberali nu pot accepta asta. La Cluj, administraţia liberală a judeţului a început lupta cu Guvernul de la Bucureşti pentru a avea dreptul să acceseze direct banii.

Clujul este pregătit să înceapă lucrările

Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, liberalul Alin Tişe, s-a adresat direct Comisiei Europene: "Vă rugăm să agreaţi şi propuneţi modificarea Programului Operaţional în sensul înlocuirii ministerului, ca aplicant eligibil, cu unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora s-a decis amplasarea spitalelor regionale. Iniţiativa va permite Consiliului Judeţean Cluj să demareze realizarea proiectului Spitalului Regional care este prioritar pentru noi". Cu alte cuvinte, Consiliul Judeţean Cluj cere Comisiei Europene să scoată Ministerul Sănătăţii din circuitul finanţării spitalului regional Cluj.

Răspunsul Comisiei Europene a fost simplu: "Programul Operaţional poate fi modificat la cererea autorităţilor naţionale. Nu este de competenţa Comisiei să decidă asupra beneficiarilor individuali. Acest aspect intră în responsabilitatea Guvernului României". Ca atare, guvernul trebuie să notifice Comisia Europeană că este de acord să lase regiunile să acceseze direct fondurile pentru spitalele regionale. Până acum, acordul guvernului nu a venit.

La Cluj, însă, administraţia liberală nu renunţă şi a pregătit deja terenul pentru construcţia spitalului. "Noi nu putem să stăm cu mâinile în sân. Am gestionat până acum proiecte cu fonduri europene de 200 de milioane de euro. Avem terenul pregătit pentru spitalul regional. Am făcut deja toate demolările necesare pe terenul pe care Consiliul Judeţean Cluj l-a predat pentru acest proiect. Doar nu era să stăm să stăm la infinit la mâna guvernului", a spus Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean Cluj.

Craiova e dusă cu vorba de ani şi ani

La Craiova se vorbeşte de mai bine de 10 ani despre Spitalul Regional care ar urma să îi deservească pe cei 3 milioane de locuitori din sud-vestul României. Pentru autorităţile locale şi judeţene de la PSD, spitalul regional Craiova este însă doar subiect de campanie electorală.

Candidatul PNL la alegerile europarlamentare, Marian Jean Marinescu, a făcut nenumărate demersuri la Comisia Europeană şi la Ministerul Sănătăţii pentru a mişca proiectul spitalului Regional Craiova. "Lucrurile sunt foarte uşor de rezolvat. Dar nu există dorinţă la nivelul puterii PSD", spune Marinescu.

El declară că este foarte clar pentru toată lumea că anul acest nu se va pune nicio cărămidă la baza spitalului regional din Craiova. "Mie chiar îmi pasă de spitalul ăsta şi mă doare că se bate pasul pe loc. Haideţi să vedem seria minciunilor aplicate în subiectul spitalului ăsta de care toată regiunea are nevoie. În decembrie, Ministerul Sănătăţii a minţit că studiul de fezabilitate este gata. Comisia Europeană a spus că nu. Preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa, ne tot spune că se face. Cum să se facă dacă în bugetul judeţului şi al Guvernului nu sunt alocate co-finanţările naţionale pentru proiectul spitalului? Este o altă minciună. PSD ne amăgeşte pe toţi de ani şi ani. De ce Doljul nu se ridică şi nu îşi uneşte vocea cu Clujul să ia banii direct de la Comisia Europeană? Pentru că nu vor să ridice vocea la propriul Guvern, le e frică că reţeaua de relaţii se va distruge. Iar în timpul ăsta, Oltenia nu are un spital de pediatrie şi are doar o sută de paturi pentru întreaga regiune la oncologie. Este crimă ce se întâmplă aici", spune Marinescu.

Spitalul Regional Iaşi – victima grupărilor din PSD

La Iaşi, proiectul viitorului spital regional a căzut victima războiului politic dintre preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, pesedistul Maricel Popa, şi primarul Mihai Chirică. Deputatul PNL de Iaşi, Marius Bodea spune tranşant: "Unde există un pesedist la putere, nu există implicare în niciun proiect, în nimic. La Iaşi, avem 2 pesedişti care fac parte din 2 grupări rivale din PSD. Se acuză permanent unul pe altul, îşi plătesc poliţe şi îşi urmează interese proprii. Proiectul spitalului regional a fost îngropat în acest conflict – a fost schimbat amplasamentul spitalului în funcţie de interese imobiliare oculte, iar asta s-ar putea să ne coste proiectul".

Deputatul Bodea spune că PNL a făcut în mod repetat apeluri publice ca acest proiect să se mişte. "Cei doi trebuie să lase la o parte conflictele politice şi să urmărească interesele cetăţenilor. Ei uită că spitalul regional Iaşi urmează să deservească 3,5 milioane de români. Dacă vocile de la Iaşi s-ar fi unit cu cele de la Cluj şi Craiova, în acest moment eram mult mai avansaţi în acest proiect", a adăugat deputatul Bodea.

(Advertorial)