Cum arată calculele Opoziției și ale PSD înainte cu câteva ore de votul din Parlament pentru moțiunea de cenzură? De fiecare parte se numără trădările și susținerile. În timp ce liberalii poartă ultimele negocieri, conducerea PSD discută cu propriii parlamentari și încearcă să-și securizeze voturile. Și o tabără și cealată sunt sigure de victorie joi în Parlament. Negocierile se poartă până în ultimul moment și pot avea loc oricând răsturnări de situație.

După cum se ştie, cu o săptămână în urmă, Opoziția reprezentată de PNL, USR, PRO România, ALDE și PMP a depus moțiunea de cenzură reușind să strângă 237 de semnături și să convingă 4 parlamentari PSD (senatorii PSD Emanoil Savin, Ioan Talpoș și deputații Mihăță Găină și Marius Bota) să semneze împotriva propriului Guvern. De asemenea, alți trei parlamentari PSD și-au anunțat plecarea din PSD și înscrierea în partidului lui Victor Ponta: Horia Nasra, Cornel Itu și Emanuel Havrici.

Cu nici 24 de ore înaintea dezbaterii în Parlament, Ludovic Orban a anunțat că Opoziția se bazează pe cel puțin 240 de voturi. „Avem 237 de semnatari. Știu doar că un parlamentar nu poate participa din motive de sănătate. Există dubii asupra altor doi parlamentari, dar noi avem angajamentul din partea a 10 parlamentari. (...) Toate estimările pleacă de la cifre reale și de la înțelegerile cu oameni care sunt serioși. Predicția mea este că moțiunea va fi adoptată. Avem cel puțin 10 parlamentari care vor vota chiar dacă nu au semnat moțiunea”, a declarat, miercuri, liderul PNL la Digi 24.

Liderii ALDE, PRO România, UDMR şi PMP au dat asigurări că reprezentanţii lor vor vota in corpore moţiunea de cenzură, în vreme ce Varujan Pambuccian, reprezentantul Minorităţilor, a estimat că „noi probabil o să votăm jumătate – jumătate ca de obicei în ultimul timp”. Dan Barna, liderul USR, s-a arătat rezervat: "N-aș pune mâna-n foc că moțiunea va trece, sînt pur și simplu reticent: sper să se-ntâmple lucrul acesta, există premisele ca ea să treacă. Există, la momentul curent, un număr mai mare decât acel 233 de oameni care spun că vor vota moțiunea. Dar puțina experiență, de trei ani, din Parlament îmi arată că lucrurile nu sunt întotdeauna așa cum par. De-asta păstrez o minimă circumspecție față de rezultate”.

De partea cealaltă, scrie Hotnews, conducerea PSD este convinsă că moțiunea nu va trece. După eșecul înregistrat săptămâna trecută în Parlament (când PSD nu a reușit să impună calendarul dezbaterii moțiunii de cenzură), social-democrații pare că au strâns rândurile. Viorica Dăncilă și-a început săptămâna cu un tur de forță prin Parlament și a discutat atât cu deputații și senatorii PSD, cât și cei de la PRO România și ALDE.

Președintele executiv al PSD, Eugen Teodorovici, susține că "foarte mulți" parlamentari care au semnat moțiunea de cenzură nu mai au aceeași opinie ca atunci când au semnat documentul și că PSD nu are nevoie de un plan B deoarece moțiunea de cenzură nu va trece.

Astfel, conform ultimelor negocieri, social democrații susțin că Opoziția nu va obține mai mult de 227 de voturi, insuficiente pentru înlăturarea Guvernului. Potrivit surselor citate de Hotnews, PSD mizează, printre altele, pe cei 3 deputați PSD care au anunțat deja că au renunțat deja la susținerea moțiunii, pe un deputat independent, Adrian Dohotaru, semnatar al moțiunii care ar fi fost răzgândit, pe un senator USR care  nu poate fi prezent din motive medicale grave, pe faptul că deputatul independent Oana Bâzgan este în delegație la Londra, pe parlamentari din ALDE care nu vor suține căderea Guvernului etc.

Sursele din interiorul PSD susțin că s-a negociat cu o parte din parlamentarii care au semnat alături de Opoziție și care vor absenta de la vot sau vor vota împotriva moțiunii. Printre cei vizați și care ar fi promis pesediștilor că nu vor înlătura Guvernul se numără parlamentari de la ALDE, PMP și Minorități.

Preşeditele Klaus Iohannis, aflat în campanie electorală, s-a declarat încrezător că Guvernul Dăncilă va fi demis la moțiunea de cenzură și susține că noua echipă de la Palatul Victoria trebuie să fie construită în jurul PNL. „Vreau să fie foarte clar ca să nu capete glas cârcotașii: îmi doresc foarte mult ca moțiunea să fie încununată de succes. Acest guvern eșuat, în derută trebuie să plece acasă, iar voi sunteți cei în jurul cărora se va construi un guvern de tranziție până la parlamentare”, a spus miercuri președintele, la reuniunea liberalilor din București și Ilfov.

Moţiunea de cenzură iniţiată de Opoziţie, intitulată „Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!”, urmează să fie dezbătută şi votată joi, începând cu ora 10.00, în Parlament. Pentru a fi înlăturat Guvernul este nevoie de 233 de voturi.