Imagini inedite, făcute publice de Departamentul pentru Situații de Urgență. Pe pagina de Facebook a instituţiei a apărut o scurtă înregistrare filmată pe timp de noapte care arată cum aterizează piloţii pe heliportul de pe acoperişul Spitalului Judeţean din Oradea, recent inaugurat.

"În premieră vă prezentăm imagini filmate dintr-o misiune pe timp de noapte în care piloţii SMURD aterizează pe heliportul construit pe Spitalul de Urgenţă Oradea. Acesta este primul spital dotat cu un astfel de loc de aterizare, care duce la scăderea timpului în care pacienţii ajung sub îngrijirea medicilor", arată mesajul ce însoţeşte filmuleţul.

De altfel, după cum BIHOREANUL a relatat, cea mai recentă misiune de acest gen a fost făcută marţi seară, când un bărbat de 57 de ani din Sâniob a fost transferat de urgenţă la Timişoara, după ce a căzut între fiarele unei freze agricole, cu care ara un teren. Bărbatul s-a ales cu răni foarte grave, având piciorul drept distrus.

După câţiva ani de aşteptare, heliportul de pe acoperişul Spitalului Judeţean a fost dat în funcţiune pe 28 martie, astfel că acum pacienţii ajung mult mai rapid la spital, în situaţiile de urgenţă.

Autorizarea a întârziat deoarece Autoritatea Aeronautică a cerut completarea dotărilor cu încă o instalaţie specială pentru stingerea incendiilor, mărirea spaţiului de siguranţă de la marginile acestuia şi elaborarea unui Manual al Aerodromului. Spitalul a folosit acest interval de timp şi pentru a instala un sistem de balizaj care să permită operarea pe timp de noapte.

Este primul heliport în terasă amenajat pe acoperişul unui spital din România.