Dacă vrei o schimbare, trebuie s-o declanşezi chiar tu! Este deviza unei orădence, Maria Dochia, care şi-a impresionat vecinii după ce a transformat spaţiul din jurul blocului unde locuieşte, plin de gunoaie şi buruieni, într-o grădină ca un colţ de rai.

Chimistă de meserie, pensionată între timp, Maria recunoaşte că în momentul când s-a apucat de muncă nu ştia prea multe despre grădinărit. Şi-a descoperit însă o adevărată pasiune, iar acum îngrijeşte zilnic florile de sub geam.

Verde la "renovat"

Maria Dochia locuieşte de peste trei decenii într-un bloc cu patru etaje din Calea Aradului 46. "O zonă liniştită, cu vecini cumsecade", precizează femeia care nu-şi trădează defel cei 61 de ani. În urmă cu trei ani şi-a dat seama, însă, că zona avea nevoie de o primenire şi a hotărât să nu mai aştepte s-o facă altcineva. "Nu-mi plăcea cum arăta spaţiul din jurul blocului, plin de bălării, neîngrijit. Când ieşeam la geam, aceasta era priveliştea mea. Pentru că aveam timp liber, am hotărât să-l amenajez", povesteşte Maria.

La început nu ştia mai nimic despre grădinărit. De profesie chimist, femeia a lucrat toată viaţa la fabrica Sinteza, unde n-a avut nicio treabă cu plantele. I-au plăcut totuşi, dintotdeauna, florile, şi are, de altfel, apartamentul doldora de ghivece.

Abundenţă de culori

Primul lucru pe care Maria l-a făcut în cei 150 de metri pătraţi a fost să cureţe buruienile, iar apoi să planteze două rânduri de trandafiri. "Am început în 2014, în toamnă, dar prea multe n-am mai apucat să fac, că a venit frigul", explică femeia. Primăvara şi-a reluat munca: a erbicidat toată zona şi a continuat plantările, sădind fel de fel de flori. Vara, locul era deja plin de culoare şi de miresme. "Mi-era mai mare dragul să mă uit de la geamul apartamentului meu spre grădină, să văd cât de diferit arăta locul", mărturiseşte ea.

De atunci, îngrijeşte zilnic grădina, care a ajuns să numere zeci de soiuri şi sute de exemplare de roze, hortensii, margarete, dar şi plante mai puţin comune, precum floarea-tigru şi floarea arlechin. De asemenea, grădina are şi plante aromatice, precum busuiocul şi lavanda, iar primăvara e plină de ghiocei şi zambile. Atât de multe sunt soiurile de plante sădite de Maria, încât tot anul, cu excepţia iernii, grădina e mereu înflorită...

Lecţii de pe internet

Pe lângă flori, Maria a plantat şi feluriţi arbuşti, un tei şi două arcade pentru trandafiri, confecţionate chiar de ea. Cel puţin o dată la trei săptămâni aplică tratamente fito-sanitare, pentru a se asigura că plantele nu se îmbolnăvesc, aşa că grădina arată impecabil, ca şi cum ar fi îngrijită de horticultori profesionişti.

"Nu mă pricepeam la ce şi cum trebuie făcut, dar pentru fiecare floare pe care am cumpărat-o am citit pe internet despre condiţiile de care are nevoie, despre cum se îngrijeşte, ce tratamente trebuie făcute", spune orădeanca.

Pentru ca plantele să nu se usuce, le udă periodic, coborând bidoane cu apă din propriul apartament. Uneori chiar o prinde noaptea în grădină, plivind buruienile. "Am, n-am timp, tot îmi fac. Dacă vreau să arate bine grădina, trebuie s-o întreţin", spune Maria.

Muncă din pasiune

Vecinii de bloc şi locatarii celor apropiate, dar şi simplii trecători se opresc adesea să admire grădina. "Îmi cer vecinele flori şi le dau cu cel mai mare drag. Le-am încurajat să planteze şi ele, că mai avem spaţii verzi în jurul blocului", spune orădeanca. Tot ca să dea un exemplu, dar şi ca să laude munca mamei, fiica sa a creat o pagină de Facebook dedicată micuţului colţ verde, intitulată chiar aşa - "Grădina din jurul blocului".

Deşi nu se plânge, Maria recunoaşte că i-ar fi plăcut ca isprava ei să devină un model pentru alţi vecini. "Nu putem aştepta la infinit ca altcineva să ne dea, altcineva să ne facă!", afirmă, convinsă. Totuşi, nu se plânge şi nici nu simte că ar fi "picat de fraieră". "Am investit timp, bani, efort, dar mai ales plăcere în această grădină", spune Maria, mulţumită că, datorită acestui petec de pământ, şi-a descoperit o mare pasiune, pe care n-are de gând s-o abandoneze niciodată...