Sâmbătă seară, până târziu în noapte, a fost sărbătoare mare în rândul comunităţii evreieşti din Oradea. Alături de oaspeţi de seamă din ţară şi din străinătate, de oficialităţi bihorene dar şi de simpli curioşi, evreii din Oradea au sărbătorit ieşirea din Şabat cu reinaugurarea Sinagogii Ortodoxe de pe strada Mihai Viteazul.

Sinagoga, monument istoric clasat, a fost construită la finalul secolului 19, iar în ultimii 8 ani a trecut printr-un amplu proiect de reabilitare, coordonat de arhitectul orădean Cristian Puşcaş. Fastuoasa clădire i-a impresionat pe toţi cei care i-au trecut pragul, întrucât acum se prezintă nu doar înnoită, ci are un aer vesel şi plăcut, graţie culorilor calde în care a fost zugrăvită.

Bucurie în Sinagogă

Ceremonia a început după ora 21, cu ritualul specific ieşirii din Şabat, Havdalah. Invitaţii speciali ai evenimentului, în frunte cu fostul ministru de finanţe israelian Yair Lapid, au aprins lumânarea specifică. S-a cântat şi s-a dansat, apoi au fost invitaţi la microfon, pe rând, oaspeţii evreilor. Yair Lapid, care are mari şanse să devină următorul premier al Israelului, a povestit emoţionat că, profitând de vizita în Bihor, şi-a căutat mormintele străbunicilor, care erau români.

Un discurs dedicat comunităţii iudaice orădene a avut însă preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti din România, Aurel Vainer. "Aici, în Oradea, asistăm la un miracol. În primul rând, această faţă nouă, atât de zâmbitoare, cum este această sinagogă, realizată aşa cum o vedeţi cu fonduri de la Fundaţia Caritatea şi de la Guvernul acestei ţări şi de la alţi binevoitori. Iată miracolul! Şi miracolul e şi că aici întâlnim evrei şi neevrei, şi evrei din multe ţări".

Ceremonie pentru prim-rabin

Liderul comunităţii evreieşti din Oradea, Felix Koppelmann, a ţinut să-i pomenească pe toţi oficialii bihoreni prezenţi sâmbătă seară la eveniment, printre care subprefectul Iulius Delorean, viceprimarul Oradiei Florin Birta, deputaţii Szabó Ődőn şi Gavrilă Ghilea, cei patru episcopi ai Oradiei - cel ortodox, Sofronie Drincec, cel romano-catolic, Bőcskei László, cel greco-catolic, Virgil Bercea, şi cel reformat, Csuri István -, ambasadorul României în Italia, orădeanul George Bologan, europarlamentarul Emilian Pavel şi mulţi, mulţi alţii.

Tocmai pentru că lista a fost foarte lungă, iar discursul s-a întins pe durata a multe minute, moderatorul evenimentului i-a cerut să fie mai succint. Sărbătoarea a fost organizată de comunitatea orădeană a evreilor împreună cu organizaţii internaţionale iudaice şi a fost transmisă în direct de o televiziune din Israel. Astfel, cele două părţi - evreii orădeni şi evreii străini - au avut neînţelegeri pe tema discursurilor, Koppelmann dorindu-şi să dea cuvântul şi oficialilor bihoreni, ceea ce co-organizatorilor străini nu le-a fost pe plac. Koppelmann s-a impus însă şi subprefectul Delorean, primul care s-a arătat dornic să vorbească, a şi luat microfonul, povestind despre aportul evreilor în Oradea.

Koppelmann l-a invitat apoi la microfon şi pe Florin Birta, însă pentru că era deja ora 23, acelaşi MC al serii a intervenit şi, ignorându-l pur şi simplu pe liderului evreilor din Oradea, a anunţat punctul culminant al sărbătorii: ceremonia de investire a noului prim-rabin al României, Rafael Schaffer, un arădean emigrat în Israel în anii ’70, unde a fost specialist în informatică, şi reîntors în România în 2011, ca lider spiritual.

Deşi programul serii prevedea, iniţial, şi un concert al trupei Hakeshet Klezmer Band Oradea, din pricina orei târzii şi, probabil, a faptului că în sinagogă mai rămăseseră, până la finalul ceremoniei, jumătate din participanţi, acesta nu a mai avut loc.

Zilele Culturii Iudaice

Pe de altă parte, în organizarea Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune, alături de Comunitatea Evreilor din oraş şi Ambasada Israelului în Romania, duminică vor continua la Oradea manifestările din cadrul Zilelor Culturii Iudaice.

Programul de la Sinagoga Sion (strada Independenţei) prevede deschiderea unei expoziţii, la ora 12, despre Cultura şi Tradiţiile Culinare Evreieşti, o prezentare a istoriei evreilor orădeni (ora 17) şi o degustare de produse culinare evreieşti (ora 18).

La ora 19, este programat un concert al Hakeshet Klezmer Band Oradea, iar de la ora 20 o proiecţie de film.