Marcela Topor, absolventă a Facultăţii de Limbi Străine a Universităţii Alexandru Ioan Cuza, vorbitoare a limbilor spaniolă, engleză, franceză şi catalană, l-a cunoscut pe actualul preşedinte al Cataloniei, Carles Puigdemont, în 1998, când a călătorit în provincia spaniolă împreună cu o trupă de teatru pentru a participa la Festivalul Internaţional de Teatru Amator de la Girona, scrie Adevărul.

După doi ani, în 2000, cei doi s-au căsătorit într-o biserică catolică din acest oraş, al doilea ca importanţă al Cataloniei, ulterior făcând şi o cununie ortodoxă la Bucureşti. Cei doi au două fete, Magali (de 8 ani), pasionată de literatură, şi Maria (7 ani), practicantă a înotului, ambele fiind eleve la o şcoală publică din Girona.

În 2004, Marcela şi Carles Puigdemont au înfiinţat un ziar în limba engleză, „Catalonia Today”, distribuit gratuit şi condus, în continuare, de româncă. Aceasta lucrează şi pentru postul de televiziune El Punt Avui, unde realizează interviuri pentru emisiunea „Catalan Connections”.

Conform presei din Spania, deşi este o susţinătoare puternică a soţului, Marcela a preferat discreţia, motiv pentru care apariţiile sale publice sunt foarte rare.