Episcopia Romano-Catolică a demarat un proiect pentru realizarea unei statui ecvestre a Sfântului Ladislau, considerat fondatorul Oradiei, şi amplasarea acesteia în Cetate. Chiar dacă un sculptor a realizat deja macheta statuii, demersul este încă într-o fază incipientă.

"Nu urmărim nimic altceva, decât valorificarea tradiţiei istorice a oraşului, prin care tradiţie, şi pe plan cultural Oradea a fost ridicată la rangul oraşelor europene de seamă", a declarat episcopul romano-catolic, Böcskei László, pentru cotidianul Jurnal Bihorean.

Proiectul Episcopiei Romano-Catolice din Oradea este susţinut şi de Fundaţia Culturală Varadinum şi de UDMR. De altfel, macheta statuii, realizată de Deak Arpad, a fost expusă la sediul partidului din str. Independenţei.

Potrivit aceleiaşi surse, episcopul Böcskei n-a putut da detalii despre dimensiunea statuii şi costurile necesare ridicării acesteia, proiectul fiind în stadiu incipient. În schimb, cert este că episcopul îşi doreşte ca aceasta să fie amplasată în Cetatea Oradea, "spaţiu care ar primi un plus de valoare".

Episcopia Romano-Catolică şi Fundaţia Culturală Varadinum vor să demareze o acţiune de strângere de fonduri pentru realizarea statuii ecvestre a Sfântului Ladislau. În epoca medievală, în Cetate existau nu una, ci două statui ale Sfântului Ladislau, acestea însă au fost topite de turci după asediul din 1660.

Iniţiativa este susţinută şi de deputatul UDMR, Szabo Odon, care, în declaraţia acordată aceleiaşi publicaţii, a dat de înţeles că statuia ar trebui mai degrabă amplasată "în sufragerie", adică în Piaţa Unirii, însă cum acest lucru nu este agreat, Cetatea ar fi locul potrivit.