Dănuț Aurel Simai s-a născut pe 23 martie 1973 în Oradea. A absolvit Liceul Industrial I din Oradea în anul 1991 și Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării Oradea în 2009, fiind licențiat în jurnalism la Universitatea București.

Pasionat de poezie și proză, a fost încă din liceu membru fondator al fundației Agora, care avea și un cenaclu literar.

A intrat în presă în 1995 ca reporter al cotidianului Jurnal bihorean, unde a făcut parte din secția Știri locale. S-a specializat domenii precum administrație locală, politic, sindicate. Începând din 1996 a făcut parte din secția „Anchetă” condusă de jurnalistul de investigație Florin Ciucaș.

În paralel, în perioada 1997-1999 s-a dedicat memorialisticii într-o încercare de recuperare a istoriei din perioada comunistă, colectând mărturii și creionând portrete ale membrilor Asociației Foștilor Deținuți Politici și ai Asociației Deportaților.

În anul 2002 a demisionat de la Jurnal bihorean și s-a alăturat echipei săptămânalului Bihoreanul, unde abordează majoritatea genurilor jurnalistice, de la știre și portret la anchetă, analiză și reportaj.

În anul 2007 a primit Premiul de Excelență în Mass-Media la Gala organizată de municipalitatea orădeană.

Profesorul universitar Florin Ardelean l-a caracterizat în „Istoria presei orădene” ca fiind „poate cel mai serios jurnalist al ultimului deceniu din veacul trecut, dacă ne referim la presa locală - inteligent, dinamic, migălos, rezistent la rutină, dar înainte de toate un mare caracter”.

De-a lungul timpului a colaborat cu publicații precum Transilvania Jurnal și Național, iar mai târziu cu agenția de știri Mediafax și Ziarul financiar.

Este căsătorit.