Lucru de-a dreptul îngrijorător pentru un oraş cu pretenţii europene: din cei 206.000 de locuitori ai oraşului, doar 140.000 plătesc pentru gunoiul pe care îl produc, încheind contracte cu operatorul licenţiat de salubritate. Dacă până acum deşeurile celor peste 60.000 de şmecheri se adunau pe socoteala tuturor celorlaţi, situaţia se va schimba curând...

O treime "pe lângă"

Deşi la începutul anului operatorul licenţiat al Oradiei, RER Ecologic Service, a preluat toate contractele pe care firma Urbana le avea în oraş, nu toţi orădenii au ajuns clienţii RER. "Din cei aproximativ 206.000 de orădeni, cu noi au contract doar vreo 140.000", explică Ionel Ban, director de producţie în cadrul societăţii. Asta înseamnă că mai bine de o treime dintre orădeni nu plătesc pentru curăţenie!

Nu numai orădenii fără contracte de salubritate sunt însă "evazionişti", ci şi cei care declară un număr nereal (de obicei una sau două) de persoane din gospodărie. Asta înseamnă că primesc pubele mai mici în comparaţie cu necesităţile lor, iar când vine ziua golirii acestora, în faţa caselor ori a scărilor de bloc "răsar" tot felul de saci, oale şi alţi recipienţi.

La numărătoare

Autorităţile locale au găsit însă o soluţie pentru această problemă, prin colaborarea dintre RER, Direcţia de Evidenţă a Persoanelor (DEP) şi Poliţia Comunitară. Concret, operatorul de salubrizare a înmânat DEP datele tuturor contractelor încheiate, din care reiese pentru fiecare adresă în parte câte locuinţe au contracte şi, numeric, câte persoane din aceste locuinţe plătesc serviciul de colectare a deşeurilor. DEP va compara aceste cifre cu propria bază de date, verificând dacă numărul de persoane declarat la RER corespunde cu cel adevărat.

Discrepanţele sesizate vor fi transmise apoi Poliţiei Comunitare, agenţii având sarcina să-i contacteze pe cei care locuiesc la adresele unde informaţiile RER nu corespund cu cele ale DEP. "De Poliţia Comunitară depinde reuşita acestei operaţiuni. Agenţii pot trece cu vederea sau pot să-i determine pe oameni să-şi încheie contracte şi să-şi declare numărul real", spune directorul de producţie al RER. Cum? Simplu: aplicând taxa specială instituită tocmai pentru contravenienţi.

Potrivit Biroului de Presă al Primăriei, până acum toţi orădenii notificaţi şi-au încheiat contracte, motiv pentru care niciunul nu a fost pus să achite taxa specială. Iar cum aceasta e de două ori mai mare decât costul contractului cu RER, se poate spune că au făcut o mişcare deşteaptă: au preferat soluţia cinstită şi mai ieftină!