În jur de 30 de persoane, dintre care reprezentanţi ai mai multor asociaţii culturale şi civice din judeţ, muzeografi, artişti şi 12 reprezentanţi ai Forţei Civice Bihor au participat joi seară la o "adunare culturală" în faţa Primăriei Oradea.

Participanţii au vrut să-şi arate astfel dezaprobarea faţă de iniţiativa primarului Ilie Bolojan de a muta Muzeul Ţării Crişurilor în Cetatea Oradea şi nu în clădirea fostei Garnizoane, cum era plănuit iniţial. În lipsa unei autorizaţii de protest, aceştia nu au scandat nimic şi nici nu au ţinut discursuri, limitându-se la a discuta despre situaţia MŢC.

Orădenii, printre care s-au numărat câteva figuri cunoscute, precum criticul de artă Ramona Novicov, Cătălin Popa de la Fundaţia Academia Civică Bihor şi scenografa Vioara Bara, aveau asupra lor copii ale unei scrisori deschise adresate consilierilor locali.

În textul acesteia, semnatarii - Asociaţia Prietenii Muzeului Ţării Crişurilor, Uniunea Artiştilor Plastici, filiala Oradea, Facultatea de Arte, Fundaţia Academia Civică Bihor şi Asociaţia Kiwanis Art - le cer aleşilor locali să voteze împotriva mutării Muzeului în Cetate.

În scrisoarea deschisă se arată că o astfel de măsură "ar duce atât la o pierdere de identitate pentru Muzeu, cât şi la o depersonalizare a Cetăţii, paguba fiind cu consecinţă dublă".

Adunarea de joi seara a avut loc în contextul în care pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Consiliului Local din 4 aprilie a fost repus proiectul privind acordul de principiu în vederea alocării de spaţii pentru Muzeul Ţării Crişurilor în Cetatea din Oradea. În şedinţa ordinară de săptămâna trecută proiectul a căzut la diferenţă de un vot.