Pe 16 martie s-a încheiat prima etapă a înscrierilor pentru clasa pregătitoare şi clasa întâi. În judeţul Bihor, au fost înscrişi 2.939 de copii în clasa pregătitoare şi 4.841 în clasa I, rămânând 2.481, respectiv 2.553 de locuri libere.

"Locurile în şcoli sunt mai multe decât numărul copiilor recenzaţi, aşadar din acest punct de vedere nu sunt probleme. Putem să dăm asigurări că toţi copiii vor avea loc în şcoli", a declarat inspectorul general Dorel Luca, marţi, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că în prima perioadă de înscrieri nu s-au înregistrat probleme, ori sesizări din partea părinţilor.

Printre cele mai căutate şcoli s-a numărat Şcoala Gimnazială Dacia, care a avut 64 de copii înscrişi în clasa pregătitoare şi 115 înscrişi în clasa I. "La Şcoala Dacia, aveau 88 de copii recenzaţi pe circumscripţie pentru clasa I şi s-au înscris 115. Aici ori unitatea şcolară nu a făcut recensământul ca la carte, ori părinţii au apelat la acea stratagemă de a-şi face flotant în zonă. Şi n-avem ce să facem în această situaţie", a explicat şeful Inspectoratului Şcolar metoda găsită de părinţi pentru a păcăli sistemul şi a le asigura un loc micuţilor la şcoala dorită.

Totuşi, încă de la început Dacia a cerut mai multe clase, aşa că la începerea celei de-a doua etape de înscrieri (care are loc în perioada 20-27 martie şi este destinată celor care doresc să-şi înscrie copiii la o altă şcoală decât cea de circumscripţie), unitatea de învăţământ avea 11 locuri libere la clasa pregătitoare şi 10 la clasa I. "În cazul în care la anumite şcoli va exista o inflaţie de solicitări, la cererea unităţilor şi dacă deţin spaţiul necesar, pot fi aprobate noi clase", a precizat Luca.

Căutate au fost şi şcolile confesionale, la care s-a putut înscrie oricine, căci, potrivit lui Luca, nu au avut atribuite circumscripţii. Liceul Greco-Catolic şi-a ocupat toate locurile din prima etapă, în timp ce la Liceul Penticostal Betel mai rămăseseră 15 locuri în clasa pregătitoare, respectiv 3 în clasa I, iar la Don Orione câte unul.

La extrema cealaltă se află Şcoala Gimnazială Lucreţia Suciu din Velenţa: 2 copii înscrişi în clasa pregătitoare şi 4 în clasa I.

În aceeaşi conferinţă de presă, Dorel Luca a precizat că s-a finalizat înscrierea online în Corpul de Experţi în Managmentul Educaţional, la care orice cadru didactic care îşi doreşte să fie director trebuie să acceadă, conform noii Legi a Educaţiei.

Pentru a putea face parte din acest registru naţional, cadrele didactice trebuiau să se înscrie online în perioada 27 februarie-12 martie şi să-şi depună până pe 20 martie dosarul la IŞJ Bihor. Pentru a fi considerat eligibil dosarul trebuie să adune 70 de puncte câştigate prin îndeplinirea mai multor criterii, printre care să aibă calificativul "Foarte Bine" pe ultimii 4 ani, să fi absolvit un masterat în managment sau mai multe module în acest domeniu, etc. Din Bihor s-au înscris 520 de persoane, urmând ca lista cu cei acceptaţi să apară pe 9 aprilie.

În acest an se vor organiza concursuri pentru toate posturile de director din judeţ, mandatele actuale expirând în luna mai, respectiv în luna decembrie.