Au vrut să salveze alte vieţi, dar şi le-au pierdut pe ale lor. Accidentul aviatic petrecut luni după amiază la Fântânele s-a lăsat cu două decese: pilotul Adrian Iovan şi o doctoriţă rezidentă care urma să facă parte din echipa de prelevare de la Oradea.

După ore în şir în care sute de oameni au căutat victimele, cei care au ajuns primii la răniţi au fost salvamontiştii bihoreni, alături de câţiva localnici, care l-au găsit pe pilot încarcerat şi decedat, iar pe doctoriţa rezidentă - în stop cardio respirator.

"Două persoane sunt decedate, una de sex masculin, iar una de sex feminin. Cinci sunt în viaţă, din care una în stare critică, cu fracturi la nivelul membrelor inferioare şi în şoc. Pacientul este instabil, dar acum au ajuns medicii şi s-au făcut manevre de stabilizare", a precizat dr. Hadrian Borcea, directorul medical al Spitalului Judeţean Oradea, coordonatorul SMURD Bihor. Acesta a precizat că alţi trei pacienţi sunt cu leziuni de gravitate medie, dar sunt stabili, şi încă un pacient are leziuni şi contuzii care nu pun probleme.

După ce vor fi preluaţi de ambulanţe, cei cinci pacienţi rămaşi în viaţă vor ajunge la clinica de Chirurgie I, din Cluj Napoca, unde medicii sunt pregătiţi să intervină.

sorin-ianceu.jpgMedicul bihorean Sorin Ianceu (foto), care făcea parte din echipa de prelevare, le-a povestit jurnaliştilor de la Antena 3 că îşi aminteşte cum avionul a îngheţat, a pierdut altitudine şi cum s-a prăbuşit pur şi simplu între copaci. "A încercat să degivreze, a pierdut altitudine şi efectiv s-a împlântat în copaci. Din momentul respectiv ne-am prăbuşit. Împreună cu colegul meu de la Bucureşti am reuşit să scoatem victimele, din păcate pilotul era încarcerat şi n-aveam cum... Eu sunt bine, pe lângă ceilalţi sunt bine", a spus Ianceu, vizibil rănit la faţă.

Pilotul Adrian Iovan avea o experienţă de peste 16.000 de ore de zbor şi licenţele în termen de valabilitate, potrivit Ministerului Transporturilor.

Potrivit Mediafax, Iovan avea 55 de ani şi o carieră de zeci de ani ca pilot. El a lucrat la Tarom şi BlueAir, iar după pensionare, el le preda studenţilor din anii terminali ai Şcolii de Piloţi şi pilota avioane de mici dimensiuni.

Un alt accident similar s-a petrecut în urmă cu 8 ani. La 9 ianuarie 2006, patru persoane, între care doctorul Liliana Puiu, asistenta Mioara Haută, pilotul Valentin Stăniscu şi copilotul Augustin Toma şi-au pierdut viaţa după ce elicopterul care transporta un echipaj SMURD s-a prăbuşit în apropierea aeroportului din Iaşi.