Toată presa a vuit. Cynthia Curt, consilier de stat la cabinetul lui Emil Boc, a fost numită miercurea trecută consul general al României la Barcelona, iar în viziunea multora singurul ei merit ar fi acela că e "mâna dreaptă" a primului ministru. "Blonda lui Boc" nici măcar nu e diplomat, acuză analiştii cârcotaşi, ironizând-o pentru "competenţele" ei.

Puţini ştiu însă că tânăra de 35 de ani este fiica reputatului avocat Alexandru Butuc, şi la minte numai "blondă" nu e. Elevă eminentă la Liceul Teoretic Emanuil Gojdu şi printre cei mai buni absolvenţi de Drept la Babeş-Bolyai, orădeanca a avut o carieră fulminantă, ajungând cadru universitar, subprefect, inspector guvernamental, dar şi preşedinte al Consiliului Naţional de Integritate.

Mică, dar hâc!

Cynthia Carmen Butuc s-a născut în Oradea, în iarna anului 1975, fiind fiica cea mare a avocatului Alexandru Butuc, din a doua căsătorie. "I-am dat nume de zeiţă. Sunt iubitor de artă, iar Cynthia era o zeiţă la greci", povesteşte BIHOREANULUI tatăl ei, vizibil afectat de scandalul izbucnit în jurul fetei. Pentru el, Cynthia va fi mereu fetiţa conştiincioasă şi sensibilă care la 6 luni asculta cu gura căscată balada lui Porumbescu şi femeia care, deşi înaltă de doar 1,55 m, ştie cum să se impună. "Cu toate că e mică de înălţime, are un caracter şi o personalitate puternică. Pe cât e de mititică, pe atât e de hâc!", spune cu umor tatăl ei.

Clasele primare le-a făcut la Şcoala Dacia, iar liceul la Gojdu, profil de mate-fizică. Era ascultătoare, bine organizată şi disciplinată. "După ore, făcea un duş, mânca şi mergea la antrenamente, că făcea şi karate kyokushin, fără să fie împinsă de cineva. Niciodată n-am avut treabă cu ea", se mândreşte avocatul.

Chiar şi foştii colegii o caracterizează ca "sârguincioasă şi foarte deşteaptă", iar fosta ei dirigintă, Lucia Popa, are numai cuvinte de laudă. "Era cea mai bună din clasă, de o inteligenţă şi cu o capacitate de comunicare deosebite. Era foarte conştiincioasă şi poate prea modestă, prea "în banca ei", genul pe care puteai să te bazezi întotdeauna. Cu asemenea bihoreni ne putem mândri", afirmă profesoara. Încă din liceu Cynthiei i se prevedea un viitor fulminant. Iar ea nu a dezamăgit...

Polivalentă

În ciuda profilului real la care învăţa, tânăra era pasionată de artă, de literatură şi de muzică clasică. Nu prea ieşea prin cluburi. Şi-a dorit mereu să fie avocat, iar în 1994 a intrat din prima la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj. A fost printre cei mai "răsăriţi" absolvenţi şi, în timp ce făcea masteratul de Drept public şi administrativ, a fost remarcată de Emil Boc, care îi era profesor.

O vreme s-a specializat în avocatură la Oradea, la cabinetul tatălui ei, chiar dacă lucra şi la facultate la Cluj, ca preparator. A "furat" meserie cât a cuprins, dar n-a vrut să se plafoneze la Oradea. Stabilită la Cluj, în 2000, deci la doar 25 de ani, Cynthia era deja avocat definitiv. Tânăra se mândrea că în primul proces în care a pledat, ca stagiar, în penal, a obţinut reducerea unei pedepse cu patru ani, iar în contencios a reuşit să îl învingă pe Gheorghe Funar, contestând autorizaţii de construcţie emise pe când acesta era primar şi obţinând chiar demolarea unei mansarde construite ilegal.

Comparată cu Udrea

În paralel cu cariera de avocat, la UBB Cynthia a ajuns să "împartă" aceeaşi catedră cu Emil Boc, ca asistent universitar la Facultatea de Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării. Potrivit presei locale, cei doi colaborau încă din 1998 şi au editat chiar şi un curs împreună. "Am ţinut seminarii la plata cu ora, la fel ca mai mulţi colegi", declara Cynthia, susţinând că munca alături de politician "a fost un test de profesionalism". Încrezătoare că reforma reală în administraţia publică se va face prin implicarea tinerilor, orădeanca a fost apropiată de studenţi. Pentru ei, era "profa mişto", care îi ajuta mereu.

În 2006, Cynthia a intrat brusc în administraţie, ca subprefect. Decizia a fost surprinzătoare pentru familie, mai cu seamă că nu era în niciun partid. "I-am zis: "Fetiţa tatii, dar tu nici nu eşti înrolată!". Până la urmă a obţinut postul, prin concurs", susţine avocatul Butuc.

Încă de pe atunci presa o asemăna cu "blonda lui Băsescu", Elena Udrea, taxând-o cu apelativul "blonda lui Boc". "Am fost surprinsă. În afară de faptul că suntem juriste şi blonde, nu avem nimic în comun. Partea cu culoarea părului mi se pare o discriminare, dar m-am obişnuit să o ignor. Mi se pare că în societatea românească se manifestă un spirit prea tradiţional referitor la accesul femeilor în funcţii publice şi la afirmarea lor în viaţa publică", spunea orădeanca la instalarea ca subprefect de Cluj.

Sigură pe ea şi chitită să nu se lase învinsă de răutăţi, promitea că nu îşi va schimba culoarea părului: "Trebuie să demonstrăm că femeile, indiferent de culoarea părului, pot să se afirme şi sunt inteligente". Şi a demonstrat.

Tare, peste ANI

În 2007, Cynthia şi-a luat doctoratul în Ştiinţe Politice Administrative - Relaţii Internaţionale, iar în martie 2008 devenea inspector guvernamental. "Degeaba cârcotesc unii", o apără tatăl. "Tăriceanu a fost cel care a dus-o la Bucureşti, nu Boc".

Totuşi, în ianuarie 2009, când la putere mai era doar PDL-ul, orădeanca ajungea consilier de stat la Cabinetul premierului, pentru ca un an mai târziu, propusă de acelaşi partid, să devină preşedintele Consiliului Naţional de Integritate, for ce monitorizează activitatea celebrei Agenţii Naţionale de Integritate. Săptămâna trecută, când a fost numită consul la Barcelona, presa a speculat că "blonda lui Boc" a fost promovată strict pe criterii politice.

Cynthiei i s-a imputat inclusiv că nu are cunoştinţe diplomatice, şi deci legal n-ar fi îndreptăţită să ocupe acest post, în vreme ce Ministerul de Externe argumenta că "pentru funcţia de şef de misiune diplomatică sau consulară pot fi propuse în mod excepţional personalităţi ale vieţii publice care îndeplinesc condiţiile pentru admiterea în rândul membrilor Corpului diplomatic şi consular al României".

"E o nedreptate tot ce s-a vorbit. E adevărat, nu are pregătire în domeniu, dar are pregătire juridică, ori cu asta lucrează un consul", spune avocatul Butuc, necăjit că fata lui a ajuns ţintă pe nedrept. "Au insinuat că Boc îşi ridică femeile în funcţii, dar ea muncea şi câte 12-15 ore pe zi şi nici măcar nu e membră de partid. Nu o dată vorbeam la telefon şi îmi spunea: "Tati, aici e robie curată"".

Până la urmă, s-a consolat totuşi cu ideea. Cârcotaşi se vor găsi mereu, şi-a spus. "Am sunat-o, am felicitat-o şi i-am dat un singur sfat: "Ai intrat în diplomaţie, fii diplomată!"", zice tatăl. Şi, cel mai probabil, ea îl va asculta...


"Ştiu că Cynthia are două principii după care se ghidează: "Nimeni nu e mai presus de lege" şi "Unde-i lege, nu-i tocmeală". Sunt convins că le va aplica şi în funcţia în care a fost numită, indiferent despre ce ar fi vorba"

premierul Emil Boc în 2006, când Cynthia ajungea subprefect


BUTUC-CURT
Înfiată de bunici

Cunoscută ca o persoană discretă, care nu vrea să iasă în evidenţă, Cynthia Butuc şi-a schimbat numele în Curt nu pentru că s-ar fi măritat, ci fiindcă a fost înfiată de bunicii din partea mamei ca să le poată moşteni locuinţa din Cluj. "Bunicii au zis să-i facem o înfiere cu efecte restrânse. Nu ştiu ce a făcut avocatul lor, dar hotărârea a ieşit cu numele schimbat", explică Alexandru Butuc.

Potrivit declaraţiei de avere, Cynthia are un apartament în Cluj dobândit în 1996 şi unul în Oradea dobândit în 2000, precum şi un autoturism Peugeot vechi de şase ani. Anul trecut a avut venituri de aproape 85.000 de lei, câştigate ca universitar, consilier şi inspector guvernamental. Nu are nici conturi, nici investiţii, doar un credit în valoare de 12.000 de euro scadent în 2020.