An de an, florile ce îmbogăţesc peisajul din defileul Crişului Repede sunt tot mai puţine. Turiştii rup flori din zonă în neştire, chit că acest lucru este interzis, fiind vorba de un areal protejat. De multe ori, plantele sunt smulse cu rădăcină cu tot, fără ca aceia care le iau să se gândească la faptul că anul viitor nu vor mai avea ce vedea în zonă.

"În defileu cresc specii de plante sub-mediteraneene, care n-ar avea ce să caute în această zonă", explică Andrei Acs, unul dintre custozii zonei. Printre aceste flori rare sunt laleaua pestriţă, dediţelul şi migdalul sălbatic.

"Cea mai mare problemă o avem cu laleaua pestriţă, care e pe lista roşie a plantelor, ceea ce înseamnă că nu ai voie să o recoltezi decât exclusiv în scop ştiinţific", precizează custodele. Din defileu, an de an dispar tot mai multe lalele, ceea ce va duce la dispariţia speciei. O problemă e şi cu celebrul ghiocel, care teoretic nu poate fi rupt sub niciun pretext. Totuşi, în fiecare primăvară sătenii din zonă îi culeg cu sacii, apoi îi scot la vânzare.

Ce pot să facă custozii zonei sunt controale comune cu jandarmii. "Însă nu putem sta non-stop în teren", spune Acs. Astfel că singura soluţie pentru salvarea florilor rămâne faptul ca fiecare turist să conştientizeze că atitudinea corectă e să le admire, nu să le rupă pentru a le arunca puţin mai târziu...