Un grup de 31 de orădeni a protestat, luni seară, în solidaritate cu localnicii din satele vasluiene Siliştea şi Pungeşti, care au fost luaţi pe sus de jandarmi, după ce au încercat să se opună explorărilor de gaze de şist pe care Chevron vrea să le demareze în zonă.

Protestatarii s-au adunat în Parcul Traian, cu faţa la Prefectura Bihor, şi, în ciuda întunericului, au afişat bannere cu mesaje anti-fracturare hidraulică şi au strigat lozinci deja consacrate, dar nu numai. "Refuz, rezist, nu vreau gaze de şist", "Roşia şi Pungeşti, două inimi româneşti", "Nu uitaţi că noi vă plătim pe voi" ori "De 1 defilaţi, pe 2 ne arestaţi" au fost câteva din mesajele protestatarilor orădeni.

"Dacă ieri ne-am adus aminte de Unirea din 1918, azi noapte şi azi (n.r. în noaptea de duminică spre luni şi luni) am avut ocazia să ne aducem aminte de anii 50, când dubele Securităţii îi ridicau şi îi duceau spre arest pe ţăranii care se opuneau colectivizării, care se opuneau furtului pământului lor. Exact aşa azi noapte, pe întuneric, au ridicat dubele cu sute de jandarmi ţăranii care la Pungeşti îşi apără pământul. Atunci ne dăm seama că trebuie să facem ceva să plece acest Guvern al trădării naţionale", a spus Orlando Balaş, unul dintre protestatarii orădeni.

Conflictul de la Pungeşti a izbucnit în noaptea de duminică spre luni, când localnicii au încercat să împiedice accesul utilajelor Chevron în zonă. Oamenii susţin că jandarmii au intervenit în forţă şi au luat pe sus pe 30 dintre ei. O parte dintre manifestanţi susţin chiar că au fost agresaţi şi că au fost loviţi inclusiv cu bastoanele de către forţele de ordine.