Primăria Oradea a dispus deplasarea în teren a unei staţii mobile de întocmire a cărţilor de identitate în 14 de comune care sunt îi sunt arondate din punct de vedere al evidenţei populaţiei.

Deoarece localităţile Biharia, Cetariu, Copăcel, Girişu de Sus, Hidişelu de Sus, Ineu, Lăzăreni, Nojorid, Oşorhei, Paleu, Săcădat, Sântandrei, Tămăşeu, Toboliu, nu beneficiază de Servicii Publice Comunitare Locale de Evidenţă (SPCLEP), staţia orădeană care se va deplasa în teren va prelua imagini şi va primi actele necesare eliberării cărţilor de identitate.

Acţiunea municipalităţii se datorează faptului că peste 10.000 de locuitori ai localităţilor respective au cărţile de identitate expirate sau nu le-au întocmit niciodată, un număr însemnat de persoane posedă buletine de tip vechi iar între timp au avut loc reorganizări administrative. De asemenea, costurile pentru deplasarea la Oradea a persoanelor din zona rurală nu sunt mici, în condiţiile în care veniturile lor sunt modeste, iar procedura uzuală de întocmire a cărţilor de identitate este mult mai complicată.

Prima comună care va beneficia de serviciile staţiei mobile este Biharia, vineri, 13 mai,  între orele 8:30 şi 11:30. În cursul aceleiaşi zile staţia se va afla şi în Toboliu între orele 12:30 şi 15:30. Pe 20 mai vor beneficia de serviciile SPCLEP locuitorii din Sântandrei între orele 8:30 şi 11:30, respectiv Nojorid între 12:30 şi 15:30.

"Numărul de cetăţeni sprijiniţi să obţină noi acte de identitate depinde de măsurile organizatorice care se întreprind de autorităţile locale din respectivele comune.
Costurile deplasării staţiei mobile se suportă din contribuţia fiecărei comune, plătită lunar, ca aport la cheltuielile SPCLEP Oradea, în baza unor contracte de prestări servicii introduse între municipalitatea orădeană şi primăriile fiecărei comune, încă din anul 2009", se arată într-un comunicat trimis joi de Primăria Oradea.