Minuni contrafăcute, preoţi evazionişti sau obsedaţi sexual, aşa se prezintă realitatea conturată de orădeanul Răzvan T. Coloja în cel de-al doilea roman, "Recolta Roşie", lansat vineri la Galeria de Arte Vizuale în faţa apropiaţilor săi şi a unor oameni de cultură.

Cartea controverselor

Volumul redă faţa mai puţin acceptată a Bisericii, în care lucrurile murdare se ascund după patrafir. "E o carte despre relaţia omului cu biserica, nu cu religia, ci cu purtătorii de cuvânt ai bisericii, indiferent că sunt creştini, islamişti, evrei. Personajul principal e un ateu, un fel de agent secret al bisericii, care face "treburile murdare" când e vorba de deturnări de fonduri, de orice lucru pentru care biserica prezintă o anumită jenă", aşa şi-a descris Răzvan romanul.

Potrivit criticului literar Marius Miheţ, cartea e un lung şir de imoralităţi, în care minunile nu mai există, apa sfinţită nu e niciodată sfinţită, iar icoana Fecioarei nu lăcrimează niciodată.

În plus, unele scene chiar oripilează. Ca de pildă cea în care Iisus apare destrăbălat, la un chef cu două studente care se vând pentru note mari la Teologie. "Poate unora li se vor părea uşor exacerbate scenele de sex", a spus şi profesorul universitar Dan Popescu, lăudând însă abilităţile autorului de a-şi conduce scriitura.

"Restul scriu despre lucrurile frumoase, nu eu!", a punctat autorul, care nu face un secret din faptul că pentru el biserica reprezintă doar "o maşinărie de făcut bani", un mijloc de manipulare în masă.

Volumul "Recolta Roşie" a fost tipărit în 500 de exemplare de editura Herg Benet şi poate fi găsit la librăriile Cărtureşti sau Humanitas, sau comandat pe internet la www.elefant.ro.