Vara aceasta, municipalitatea a dat în folosinţă numeroase spaţii verzi, multe "născute" din locuri neutilizabile până atunci. Urmărind dezideratul de a mări suprafaţa de metri pătraţi de spaţiu verde pe cap de orădean, Mircea Stejărean, şeful Serviciului Control Servicii Publice şi Spaţii Verzi din cadrul Primăriei, e la curent cu fiecare modificare ce se aduce în "verdele" oraşului. Şi ştie ce lipseşte...

Scopuri şi mijloace

- Are Oradea suficiente spaţii verzi? Câţi metri pătraţi de spaţiu verde îi revin unui orădean?

- Unui orădean îi revin cam 20-21 de metri pătraţi de spaţii verzi. Avem circa 40 de hectare de spaţii verzi şi 200.000 de locuitori. Scopul e ca până în 2015 să ajungem la 23 de metri pătraţi pe locuitor. În ultima perioadă am amenajat mai multe zone verzi şi încercăm să pătrundem şi în Zona Metropolitană, să creăm perdele de copaci, să facem un plămân verde. Mereu ne extindem, neuitând să plantăm şi în interior.

- Care este cea mai mare problemă a Oradiei din punct de vedere al spaţiilor verzi?

- După experienţa mea de 20 de ani, distrugerile. Acei oameni care îşi betonează spaţiile verzi din faţa locuinţelor, care îşi parchează maşinile pe zonele verzi.

- Primăria are ca obiectiv înmulţirea parcurilor?

- Da, avem acest obiectiv. Chiar acum lucrăm pe străzile Bumbacului şi pe Matei Corvin. Sunt zone neutilizate înainte, unde punem stâlpişori cu lănţişor, montăm dale sau amenajăm alei. Un alt obiectiv este amenajarea păduricilor de la ieşirile din oraş, o acţiune pe care am demarat-o deja. Am cosit iarba, am strâns deşeurile, am pus pomi.

Orădenii, mai implicaţi

- Aţi terminat predarea spaţiilor verzi din jurul blocurilor către asociaţii? Cum au primit orădenii această acţiune?

- Din 787 de asociaţii, am predat către 620. Unii orădeni sunt reticenţi, însă intervine preşedintele de asociaţie, care e ca un mic primar şi poate să mobilizeze oamenii. Le-am împărţit pliante despre cum trebuie să-şi îngrijească spaţiile verzi, reguli pe care dacă nu le respectă, vor fi amendaţi. N-aş şarja pe amenzi însă, căci scopul e să avem spaţii verzi curate şi îngrijite.

- De curând, municipalitatea a demarat campania de plantări de toamnă. Unde are mai multă nevoie oraşul de copaci?

- Centura e un obiectiv principal de plantări, dar mai avem deficit pe malul Peţei, între Piaţa Obor şi Calea Aradului, pe Octavian Goga, Podului... Sunt mai multe străzi şi zone pe care le-am şi cuprins în campania de plantări de toamnă.

- Cum reacţionează orădenii la apelul Primăriei de a se oferi voluntari pentru plantări de puieţi? Ecologiştii vin să planteze?

- Răspund foarte bine, sunt mai conştienţi decât în alţi ani. Sunt şi oameni care spun că nu vor să le plantăm pomi în faţa casei, dar nu ţine de ei. S-au implicat foarte multe şcoli şi grădiniţe, dar şi persoane fizice. Şi ecologiştii se implică, chiar am avut o acţiune numai cu reprezentanţi ai acestor formaţiuni.

Ce-a fost şi ce-a rămas

- Se mai împart puieţi de arbori gratuit la sediul RAPAS, pe bază de buletin?

- Se vor mai împărţi şi în acest an persoanelor fizice câte 3-4 arbori, dacă fac dovada plantării. Dar trebuie puşi bine, nu de mântuială. De aceea preferăm să săpăm noi gropile, ca să aibă dimensiunea bună.

- Cât la sută dintre puieţii plantaţi toamna trecută mai există acum?

- Majoritatea au rămas în picioare. Am avut şi copaci care nu s-au prins şi de pe urma cărora am învăţat. De pildă, am observat că frasinul e bine să aibă diametrul de 5-7 cm când îl plantezi.

- Defrişările făcute anul acesta, precum cele de pe Dacia sau Borşului, au fost necesare?

- Da. În primul rând, vorbim de obiective care s-au realizat în Oradea şi pentru care a fost nevoie de tăierea lor. În al doilea rând, vorbim de pomi uscaţi, care reprezentau un pericol. În plus, pomii tăiaţi se înlocuiesc. La nivelul municipiului s-au tăiat anul acesta cam 150 de arbori, dar s-au plantat în primăvară aproximativ 1.000, iar acum vrem să plantăm circa 3.500. Oricum, de anul viitor vom elibera autorizaţii de tăiere în condiţii mai exigente, pentru că există şi duşmani ai pomilor. Un cetăţean nu va mai putea să se adreseze Primăriei cu cerere de tăiere de arbori, ci asociaţiei de proprietari. Dacă are semnătura comitetului de conducere al asociaţiei, atunci vom analiza şi tăia.

- Credeţi că odată concesionat unor firme serviciul de întreţinere al parcurilor, acestea vor fi mai bine îngrijite?

- Categoric da. Cu cele 9 parcuri concesionate anul trecut a fost un real succes, pentru că există concurenţă. Plus că vom concesiona parcurile cu WC-urile publice cu tot, o altă problemă în oraş, dar şi cu scuarurile. Mai avem şi licitaţia pentru lucrările de atelier mecanic, oraşul fiind împărţit în patru sectoare. Dacă vom vrea să confecţionăm o poartă de fotbal, să amenajăm un teren de baschet, vom avea cu cine, pentru că am impus în caietul de sarcini 34 de asemenea atribuţii.

- Ce le puteţi spune orădenilor care susţin că în ultimii ani Primăria a amenajat prea multe parcări şi prea puţine spaţii verzi?

- Avem nevoie şi de parcări, în mod cert. Încercăm să eliminăm deficitul de spaţii verzi prin noi amenajări şi plantări.