Filmul "Copacul vieţii" (The Tree of Life), scris şi regizat de Terrence Malick, a câştigat statueta Palme D'or, la cea de-a 64-a ediţie a Festivalului de la Cannes.

Anunţul juriului prezidat de Robert De Niro a fost primit cu aplauze şi huiduieli în Sala Debussy, locul de unde presa urmăreşte ceremonia, în transmisiune directă. Tree of Life a împărţit în două tabere presa de la Cannes şi a generat infinite discuţii.

Lungmetrajul este un film de două ore care are ca temă copilăria. Brad Pitt joacă rolul unui tată texan din anii '50, care încearcă din răsputeri să-şi pregătească pentru viaţă cei trei copii. Pelicula este încărcată de secvenţe suprarealiste.

Unul dintre momentele cele mai aşteptate ale filmului a fost secvenţa în care regizorului Terrence Malick arată originile Universului în incredibile imagini care amestecă eclipsele solare cu viziunile onirice şi amintirile primordiale.

Cea mai bună actriţă a fost desemnată Kirsten Dunst pentru rolul din "Melancholia'', film în regia lui Lars von Trier, în timp ce trofeul pentru cel mai bun actor i-a revenit francezului Jean Dujardin, protagonistul peliculei - The Artist. Un lungmetraj mut, o producţie în alb şi negru, care a sfidat modernitatea din era cinemaului digital.

Printre peliculele care au concurat pentru trofeu s-a aflat şi producţia "La source des femmes'', a regizorului de origine română, Radu Mihăileanu.

Premiile Festivalului de la Cannes:

* Palme d'Or: Tree of Life, în regia lui Terrence Malick

* Marele Premiu: Le gamin au velo al fraţilor Dardenne şi Once Upon a Time in Anatolia, de Nuri Bilge Ceylan

* Premiul pentru regie: Nicolas Winding Refn pentru Drive

* Premiul pentru scenariu: Footnote, de Joseph Cedar

* Premiul special al juriului: Polisse, în regia lui Maiwenn Le Besco

* Premiul de interpretare masculină: Jean Dujardin, starul din The Artist

* Premiul de interpretare feminină: Kirsten Dunst - Melancholia

* Camera d'Or: Las Acacias, de Pablo Giorgelli (prezentat în Semaine de la Critique)

* Palme d'Or scurtmetraj: Cross, de Maryna Vroda

* Premiul juriului scurtmetraj: Badpakje 46, de Wannes Destoop