Puţin emoţionate, probabil şi datorită numărului mare de persoane care a venit să le asculte povestea, bihorencele Cristina Ianc (26 ani) şi Raluca Ianc (21 ani) au proiectat, joi seară, în amfiteatrul Bibliotecii Judeţene, un set de imagini reprezentative pentru aventura lor din vară, când, alături de hunedoreanul Mihai Vlad, prezent şi el joi la eveniment, au fost primii români care au urcat pe vârful Mramornaya Stena din Kazakhstan, înalt de 6.400 de metri.

În prezenţa a aproximativ 70 de persoane, printre care şi cunoscuţi, cei trei au povestit, în ordine cronologică şi cu ajutorul unor imagini, atât despre momentele amuzante şi emoţionante cât şi despre cele dificile din timpul aventurii lor care a durat în total 26 de zile.

De la micile impedimente, precum ghidul care i-a preluat de la aeroportul din Almaty (fosta capitală a Kazakhstanului) care nu ştia o boabă engleză, zborul "la negru" cu elicopterul spre tabăra de bază avansată a muntelui printr-o furtună groaznică ce i-a forţat să se întoarcă în tabără, şi până la momentele în care aproape cădeau de oboseală pe traseu ori când dormeau într-un cort ce aproape a fost luat de vânt la peste 5.000 de metri altitudine, aventurierii au recunoscut că expediţia nu a fost uşoară.

Totuşi, cei trei montaniarzi şi-au păstrat atitudinea pozitivă. Fetele mai ales încercau să-şi ridice moralul făcând mereu haz de necaz, lucru care le-a şi adus porecla "crazy rumânski" din partea rusului care avea grijă de tabăra de bază avansată, dar care nu cunoştea nici el vreo limbă străină.

Făcând faţă naturii la altitudini incredibile şi prin condiţii meteo nefavorabile, cei trei au reuşit după mai multe zile de escaladă să ajungă pe vârful Mramornaya Stena, unde s-au pozat cu steagul României. "Poate că nu pare mare lucru, dar pentru noi a fost un sentiment deosebit să ştim că suntem primii care putem să ducem acolo steagul României", a povestit Cristina Ianc.

La finalul prezentării şi a proiecţiei imaginilor, cei din sală au fost curioşi să ştie care le este următoarea provocare. Cei trei au dezvăluit că s-au gândit să "atace" câteva vârfuri nu foarte cunoscute, dar deocamdată trebuie să strângă bani pentru următoarea expediţie.

Citeşte povestea lor în articolul: Orădencele care au cucerit, în premieră, cel mai nordic vârf de 6.000 de metri de pe planetă au avut un ghid cu care se înţelegeau prin... semne