Un orădean este pe cale să intre în istoria industriei de transport. Ianis Vasilatos, scenograf la Teatrul Regina Maria, a creat un nou tip de bicicletă cu motor, cu care a câştigat un concurs de profil în Statele Unite.

Compania americană Local Motors, cea care a organizat competiţia, urmează să producă în serie modelul creat de orădean, Ariel Cruiser, deosebit prin aspectul retro, atât în varianta pe benzină cât şi cu motor electric.

Platforma creatorilor

09_ianis_vasilatos_bihoreanul.jpgIanis Vasilatos (foto) este orădean din 2001, când a fost chemat să lucreze ca designer şi apoi şef de producţie la Teatrul Regina Maria, devenind de curând şi scenograf. Originar din Sfântu Gheorghe, unde a absolvit Liceul de Artă, bărbatul de 37 de ani spune că s-a născut pentru design. Tatăl său, grec la origini, crea modele de mobilă. "După liceu am descoperit într-o revistă auto un concurs de design de maşini. M-am înscris şi eu, iar de atunci am rămas cumva fixat pe ele. Proiectez tot timpul, şi nu numai maşini, ci şi biciclete, camioane...", povesteşte Ianis, care a absolvit între timp şi specializarea de Design Industrial a Universităţii din Oradea.

În urmă cu câţiva ani, s-a alăturat comunităţii internaţionale de designeri, amatori ori profesionişti care activează pe platforma online a companiei Local Motors din SUA. "Jay Rogers, fost pilot de avioane în armata americană, a deschis compania vrând să încurajeze inovaţia şi proiectele designerilor din toată lumea. În industria de transport există foarte puţini proiectanţi angajaţi la marile companii, aşa că Local Motors e o platformă bună să-ţi promovezi lucrările", explică Ianis.

Vintage şi eco

În vara anului trecut, orădeanul s-a înscris în concursul Local Motors având ca temă crearea unui nou model de bicicletă cu motor, ca o soluţie de transport cât mai puţin poluantă, dar şi rapidă. Doritorilor li se dădea un anume fel de motor şi un anume fel de roţi, şi erau lăsaţi să conceapă orice design. "Pe piaţă există deja biciclete cu motor, dar majoritatea sunt de fapt biciclete obişnuite, de serie, cu un kit de motor ataşat. Eu am gândit din start una care să aibă motorul încorporat. Pentru partea de design m-am inspirat din primele modele de motociclete de curse din anii '20, mai ales celebrele Indian", povesteşte Ianis.

Modelul desenat de orădean a fost ales câştigător din peste 100 de propuneri, iar cum membrilor Local Motors le-a plăcut foarte mult conceptul, au decis să-l şi pună în practică. Au creat în fabricile proprii câteva prototipuri, atât pe benzină cât şi electrice, pentru Ariel Cruiser, denumirea aleasă de Ianis pentru invenţia lui. Bicicletele pe benzină sunt echipate cu motor Honda 50 cc şi ating 55 km/h, iar celelalte au motor electric de 500 waţi şi viteză limitată la 43 km/h. Creaţia lui Ianis e echipată cu şa Brooks din piele naturală şi cauciucuri retro Continental. "Motorul se porneşte ca la drujbă, trăgând de un fir. Consumul, chiar şi în varianta pe benzină, e unul mic: 1,5 litri la 100 km", spune orădeanul.

Începe producţia

Încrezători în produs, şefii Local Motors - companie ce are deja succes pe piaţă cu un model propriu de maşină numită Rally Fighter - l-au chemat pe orădean în Statele Unite, pentru a testa prototipurile şi a le prezenta la expoziţia anuală Speciality Equipment Market Association (SEMA) din Las Vegas, unde se adună inovaţiile din domeniul automobilisticii. "Au fost sute de oameni să vadă bicicleta, tuturor le-a plăcut, iar unii comercianţi ar fi vrut să cumpere pe loc câteva modele", spune Ianis.

Văzând succesul, firma a decis să pornească o campanie de "crowdfunding" pentru a putea trece la producţia în serie. "Crowdfunding-ul înseamnă încercarea de a mobiliza comunitatea să te sprijine, să creadă în proiectul tău. Local Motors a creat în atelierele proprii 12 bucăţi de biciclete, pe care le-a scos la vânzare, cu circa 3.500 dolari bucata, a vândut tricouri, insigne şi au reuşit să strângă circa 50.000 dolari, din care va finanţa la început producţia de serie", povesteşte orădeanul.

Ca urmare, luna aceasta americanii vor porni "banda" pentru Ariel Cruiser, modelele putând fi apoi cumpărate inclusiv pe internet, cu livrare oriunde în lume. Ce obţine creatorul? "Am fost premiat cu 1.000 dolari, voi primi bicicleta 001 a seriei şi, se pare, şi un procent din vânzări. Dar, sincer, pentru mine nu acesta este cel mai important lucru. Faptul că-mi văd creaţia pe piaţă e cea mai mare realizare!", spune Ianis. Şi, cine ştie, poate că în viitor o vom vedea chiar şi pe străzile din Oradea...