De Ziua Mondială a Teatrului, care se sărbătoreşte din 1961 pe 27 martie, Teatrul de Stat Oradea pune în scenă pentru a 50-a oară spectacolul "Desculţ în parc", care a adunat începând din 2008 mii de orădeni iubitori de teatru şi comedie.

Artişti pentru artişti

daniel vulcu.jpgSpectacolul se va juca la Casa de Cultură a Sindicatelor şi va începe de la ora 18. "Fondurile obţinute din vânzarea biletelor vor fi direcţionate către UNITER, care îi va folosi pentru ajutorarea unor actori cu probleme", a anunţat directorul trupei "Iosif Vulcan", Daniel Vulcu, luni într-o conferinţă de presă. Spectacolul de caritate este organizat în cadrul campaniei naţionale "Artişti pentru artişti", care a început în 2002 şi la care teatrul orădean a mai contribuit şi în anii trecuţi.

La conferinţa de presă a fost prezentă şi o parte din distribuţia spectacolului "Desculţ în parc": Ion Abrudan, care va împlini în curând 50 de ani de activitate teatrală, Corina Cernea şi Andrian Locovei. "La această reprezentaţie avem o schimbare. Doamna Corina Cernea o va înlocui pe Ileana Iurciuc, care a ieşit la pensie", a mai spus Vulcu. "Norocul meu a fost că am fost ajutată de colegi să intru repede în rol. Până duminică trebuie să-i ajung din urmă pe cei care au jucat deja spectacolul de 49 de ori", a spus Corina Cernea, care va juca rolul lui Ethel, mama unuia dintre personajele principale, Corrie Bratter.

Biletele la spectacol costă 15 lei, iar cu reducere pentru elevi, studenţi şi pensionari preţul este de 10 lei.

Duminică, înainte de începerea reprezentaţiei, pe scenă va fi citit mesajul Institutului Internaţional de Teatru, scris în fiecare an de către o personalitate artistică, în această ediţie fiind vorba de actriţa şi regizoarea din Uganda, Jessica Kaahwa.

Lucrări de mântuială

În aceeaşi conferinţă de presă, directorul trupei "Iosif Vulcan" a afirmat că spectacolele se vor juca din nou pe scena Teatrului de Stat din această toamnă. Vulcu a declarat că lucrările progresează şi că scena teatrului va fi şi ea reabilitată, deşi iniţial fusese "uitată" din plan. "Mai trebuie făcute unele lucrări legate de scenă, care probabil din lipsă de profesionalism nici nu au fost puse în discuţie. Acum am fost cu domnul Ilie Bolojan şi i-am prezentat de ce este important să fie refăcute şi elemente ale scenei, iar lucrurile se vor remedia", a spus directorul, adăugând că vor fi introduse două rampe electrice şi va fi refăcută fosa pentru instrumentişti.

Totodată, Vulcu a precizat că lucrările executate de Constructorul Sălard sunt mult mai bune decât cele din prima etapă a reabilitării, executate de o firmă din Satu-Mare. "Calitatea lucrărilor este mult crescută. Prima firmă s-a ocupat de partea din spate a interiorului teatrului şi lucrările au fost într-un hal fără de hal. În toalete, ale cărori lucrări au fost şi recepţionate, s-a pus faianţă ordinară. Totuşi, Constructorul Sălard a reclădit ce au făcut primii", a precizat directorul trupei.