În cadrul Zilelor Medicale Orădene, Fundaţia pentru Sănătate Bihor şi Centrul de Cercetări în Medicină de Înaltă Performanţă, în colaborare cu Primăria Oradea, organizează, vineri, între orele 10 şi 15, simpozionul "Drumul bolnavului în Bihor", în cadrul căruia vor fi dezbătute problemele actualului sistem de direcţionare a bolnavilor.

"Ar trebui să existe un traseu al suferindului cât mai scurt şi mai direct pentru a fi tratat cât mai bine şi eficient, iar acesta să fie cunoscut atât de familie cât şi de medici", a declarat dr. Foldes Adalbert, preşedintele Fundaţiei pentru Sănătate Bihor, luni, într-o conferinţă de presă.

Acesta a precizat că actualul sistem nu este bine structurat, iar asta şi din cauză că în multe comune şi oraşe din judeţ lipsesc centrele de permanenţă, iar astfel mulţi pacienţi ajung la UPU Spitalul Judeţean fără a avea afecţiuni grave, îngreunând astfel munca "urgentiştilor".

Vineri, la simpozionul "Drumul Bolnavului în Bihor", care va avea loc în Sala Mare a Primăriei, de la ora 11, managerul Spitalului Judeţean, dr. Gheorghe Carp, va ţine o prelegere despre situaţia actuală a parcursului bolnavilor intitulată "Teorie şi practică în Bihor", de la ora 11.15 dr. Hadrian Borcea şi dr. Daniela Petrişor vor vorbi despre situaţiile în care se face abuz de serviciul SMURD şi despre situaţia de la Serviciul de Ambulanţă, urmaţi de managerul Spitalului Clinic Municipal, Ovidiu Laurean Pop, care va vorbi despre rolul secţiilor unice în judeţ în drumul bolnavului.

După o serie de discuţii legate de temele prezentate, de la ora 1, va începe o nouă serie de prelegeri: "Medicina transfuzională", dr. Olivia Ligia Burtă, "Igiena muncii", dr. Daniela Rahotă, "Psihologia clinică", Letiţia Filimon şi "Somnologia şi siguranţa circulaţiei", dr. Cristina Maliţa. La finalul evenimentului, vor fi formulate concluzii şi propuneri care vor fi înaintate forurilor responsabile. La simpozion poate participa oricine.

Zilele Medicale Orădene se desfăşoară în această săptămână la Oradea, reunind aproximativ 1.000 de participanţi din România, dar şi din Ungaria şi Germania.