Orașul Valea lui Mihai, împreună cu localitatea Curtuișeni, vor fi legate printr-un drum transfrontalier care va bifa o nouă cale de legătură între România și Ungaria, până în comuna Peneszlek.

După cum spun bătrânii satelor din Curtuișeni și Vășad, acest drum exista din vremuri de mult apuse, de pe vremea când părinții lor duceau sare de vânzare în Ungaria, de unde vine și numele de „drumul sării".

Marți, 12 martie a.c., în prezenţa mai multor localnici, s-a desfăşurat la căminul cultural din Vășad o conferinţă de descriere a proiectului care va face posibilă construcția noului drum. Primarul comunei Curtuișeni, Nagy Istvan, în administrarea căruia se află și Vășadul, alături de membrii unei firme de consultanță, a prezentat câteva din avantajele acestei căi de acces spre Ungaria.     

„Orașul Valea lui Mihai și comuna Curtuișeni, împreună cu administrația locală a comunei Peneszlek din Ungaria, sunt parteneri în proiectul intitulat Development of Technical studies and plans for building a cross-border road Peneszlek-Curtuișeni-Valea lui Mihai (Elaborare de studii tehnice și planuri pentru construirea unui drum transfrontalier Peneszlek-Curtuișeni-Valea lui Mihai). Ca să fie clar, acest proiect nu se referă la construcția drumului în sine, ci la pregătirea documentației necesare pentru construirea propriu-zisă a drumului", a precizat primarul Nagy Istvan.

Bugetul total al proiectului este de 318.190 euro, din care valoarea finanțării de Uniunii Europene, prin Fondul European de Dezvoltare Regională, este de 270.461,50 euro.

Prin construcția acestui drum tranfrontalier va scădea timpul de călătorie între localitățile cuprinse în proiect, se va diminua izolarea comunităților și, nu în ultimul rând, se vor consolida relațiile regionale, a mai completat edilul.

„E un lucru bun pentru satul nostru, poate așa vom mai avea și noi unde munci, că nu prea avem unde. Vom merge la lopată acolo la drum dacă va fi nevoie", a remarcat unul dintre sătenii prezenţi la consfătuire.

Mihai Mateaş