Deşi construcţia noii biblioteci a Universităţii din Oradea a început încă în 1996, sediul nu este funcţional nici în prezent. "De când sunt rector, am această durere foarte mare şi de la început mă tratez", a spus rectorul Cornel Antal, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă.

Prorectorul ce supraveghează lucrările susţine că durerea lui Antal e contagioasă, el însuşi suferind. "Construcţia s-a terminat, însă mutarea este dificilă. Am început în 2007 să mutăm cărţile, dar tot mai avem", a explicat prorectorul Iacob Hanţiu.

De asemenea, Hanţiu a spus că o parte din mobilier a fost achiziţionat. "Se montează mobilierul din sălile de lectură, de la recepţie şi cel al custozilor", a precizat Hanţiu.

Prorectorul a declarat că o parte din întârzieri se datorează şi faptului că unele lucrări au fost refuzate la finalizare. "E exemplul balustrăzile, care nu erau făcute conform proiectului, aşa că le-am refuzat", a precizat Antal. O altă problemă întâlnită în acest an a fost falimentul firmei care realiza ascensoarele.

În ceea ce priveşte mutarea cărţilor, Hanţiu a spus că volumele de împrumutat sunt mutate în noul sediu, dar pentru cele de la sala de lectură e nevoie închiderea sălii pentru cel puţin o lună. "După sesiune, vom închide, timp de o lună, sala de lectură, să putem să mutăm şi aceste cărţi", a spus Antal.

Totodată, Hanţiu spune că angajaţii Bibliotecii studenţeşti fac şi o sortare a cărţilor, renunţând la cele care nu sunt de actualitate.

Concomitent cu lucrările de construcţie a bibliotecii, se introduc toate volumele existente într-un soft, pentru a fi mai uşor de găsit cartea dorită. "Zece oameni reuşesc într-o săptămână să introducă aproximativ 400 de cărţi. Această acţiune va mai dura câţiva ani", a precizat prorectorul.