De parcă toamna ar fi dispărut cu totul din calendar, săptămâna trecută Oradea a avut parte de temperaturi ce prevestesc iarna. Dacă oraşul va albi înainte de vreme, autorităţile locale asigură că sunt totuşi pregătite. Consilierii locali au aprobat săptămâna trecută procedura ce dictează regulile de intervenţie în caz de ninsoare, iar operatorul licenţiat de salubritate, RER Ecologic Service, şi-a pregătit stocurile de materiale antiderapante.

Contratimp

Aleşii orădenilor au ales să păstreze pentru această iarnă regulamentul de intervenţie la deszăpezire aşa cum a fost şi în iarna trecută. Astfel, la comanda Primăriei, operatorul licenţiat de salubritate are obligaţia să prevină formarea poleiului pe străzi, împrăştiind material antiderapant, şi să deszăpezească şoselele.

Străzile rămân împărţite în patru zone de urgenţă, în funcţie de intensitatea traficului rutier, astfel că întâietate la intervenţie vor avea marile bulevarde, intrările în municipiu, traseele mijloacelor de transport în comun, străzile de acces spre spitale şi instituţii publice, precum şi podurile şi pasarelele. Conform regulamentului, firma este obligată să neutralizeze poleiul de pe străzile din Urgenţa 1 în cel mult 3 ore de la alertare şi să le deszăpezească în cel mult 4 ore. Bineînţeles, pentru străzile din celelalte categorii de urgenţă, termenele sunt mai permisive.

Cu "cămara" plină

De asemenea, până cel târziu la 15 noiembrie RER Ecologic Service este obligat să aibă utilajele pregătite, iar stocurile de materiale refăcute. Dată fiind vremea schimbătoare, societatea a pregătit deja 27 de utilaje complexe, ce vor servi atât la împrăştierea materialului antiderapant, cât şi la deszăpezire.

Societatea a achiziţionat, totodată, peste 2.200 tone de sare şi 100 tone de clorură lichidă, având pe stoc şi cantităţi uriaşe de nisip. "Deja avem cantitatea de sare folosită, de pildă, toată iarna trecută, şi mai putem aduce suplimentar oricând dacă va fi nevoie", precizează directorul de producţie al RER Ecologic Service, Ionel Ban.