Pasajul suprateran pe care Ilie Bolojan vrea să-l construiască cu bani de la Guvern peste şoseaua de centură a Oradiei e motiv de harţă. Primarul Aradului, PDL-istul Gheorghe Falcă, acuză Guvernul că împarte fondurile pe criterii politice, aruncând săgeţi la Oradea.

"Mă aşteptam ca cei care conduc astăzi ţara să se preocupe mult mai mult de ce înseamnă guvernarea în municipiul Arad. Întreruperea lucrării la pasajul din Micălaca este o veste groaznică pentru Arad şi pentru cei aflaţi în trafic, pentru toţi cetăţenii care intră în ţară şi vor să ajungă la Deva. Să opreşti aceste lucrări şi să promiţi, ca Guvern, pasaj nou în Oradea arată nu doar dispreţ faţă de cetăţenii Aradului, ci chiar faţă de politicienii USL ai Aradului", a declarat Gheorghe Falcă, la începutul acestei săptămâni, potrivit presei locale.

Pasajul la care face referire primarul de Arad e executat în proporţie de peste 50%, iar pentru finalizarea acestuia erau necesare aproximativ 4 milioane de euro.

De cealaltă parte, Ilie Bolojan spune că între cele două investiţii nu este nici o legătură, cu atât mai mult cu cât Compania Naţională de Drumuri şi Autostrăzi (CNADNR) a lungit nepermis de mult, finanţând cu ţârâita, lucrările la şoseaua de centură a Oradiei.

"Nu am ştiinţă de vreo legătură între decizia CNADNR de a renunţa la Arad şi de a finanţa la Oradea. Nici măcar nu suntem subordonaţi aceleiaşi regionale, noi ţinem de Cluj şi ei de Timişoara. CNADNR are trei restanţe la centura Oradiei: reabilitarea podului Densuşianu vechi, lărgirea centurii în zona străzii Ştefan cel Mare, pe sub podul CFR, la patru benzi şi pasajul peste liniile de cale ferată care începe undeva lângă CET-ul II şi iese în zona de pădurice de la ieşirea din Oradea", a declarat presei Bolojan.

Edilul a lăsat să se înţeleagă că în plus, Falcă ar trebui să tacă, de vreme ce pe vremea guvernării PDL, cât timp Aradul a primit fonduri, la Oradea lucrările s-au oprit. "În 2008 când s-a oprit şi tărăgănat lucrarea la centura din Oradea şi s-a început la Arad, m-aţi auzit pe mine comentând? Primarul Falcă să-şi vadă de treaba lui, acolo la Arad!", a spus Bolojan, citat de o publicaţie locală.

După cum se ştie, Primăria Oradea obţinut recent undă verde de la Executiv pentru demararea formalităţilor construcţiei unui pasaj lung de 2 kilometri care să traverseze liniile ferate de la ieşirea din Oradea către Cluj, estimat la aproximativ 7 milioane de euro. Investiţia va fi suportată de către CNADNR.

De altfel, municipalitatea orădeană speră să obţină investiţii de 20 milioane de euro pentru construirea unui număr de patru pasaje peste şoseaua de centură. Dintre acestea, cea mai mare investiţie o constituie pasajul peste linia ferată de la ieşirea din Oradea spre Cluj, la care face referire şi Falcă.

Primăria mai intenţionează să atragă cofinanţări guvernamentale în valoare de 1,5 milioane de euro pentru construcţia unui al doilea pasaj peste şoseaua de centură care înlocuiască actuala giraţie care leagă de oraş cartierul Grigorescu. Alte două pasaje în valoare totală de circa 10 milioane euro urmează să fie construite cu cofinanţare europeană peste sensurile giratorii de la ieşirea din municipiu către Arad şi Deva. Construcţia celor patru pasaje vizează fluidizarea traficului pe şoseaua de centură.