PSD-istul Claudiu Pop a fost instalat, sâmbătă după-amiază, în funcţia de prefect de Bihor, înlocuindu-l, în urma unei hotărâri a Guvernului Ponta, pe PDL-istul Gavrilă Ghilea, care a venit să predea "ştafeta".

La eveniment a participat ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, primarul Ilie Bolojan, şeful PNL Bihor Cornel Popa, subprefectul Cristian Bitea, dar şi şeful PSD Bihor, Ioan Mang, care a ieşit în prima apariţie publică în Bihor de când a demisionat din funcţia de ministru al Educaţiei din cauza acuzelor că ar fi plagiat 7 lucrări academice. Mang nu a luat, însă, cuvântul.

Înghesuială la instalare

Sala Mare a Prefecturii a fost plină ochi de susţinători ai PSD-istului Claudiu Pop, majoritatea colegi de partid, dar şi reprezentanţi ai altor partide, şefi din instituţii deconcentrate şi din subordinea Ministerului de Interne.

La instalarea în funcţie, Claudiu Pop a fost susţinut şi de întreaga familie, fiind prezenţi părinţii, soţia şi fiica sa, dar şi fratele său, Ovidiu. De asemenea, în sală au mai putut fi văzuţi fiul lui Ioan Mang, Alex Mang, alături de logodnica sa, Cristina Avrigeanu, fiica PDL-istului Ionel Avrigeanu.

Mulţumiri între Ghilea şi Pop

Primul care a luat cuvântul a fost Gavrilă Ghilea, care, după ce Alice Lupeş, şefa Direcţiei Juridice a Prefecturii, a citit ordinul de eliberare din funcţie a acestuia, a mulţumit tuturor colaboratorilor din instituţie, dar şi şefilor de deconcentrate şi primarilor din judeţ.

"Aş vrea să-l felicit pe domnul Claudiu Pop pentru investitura în această funcţie. Îi doresc mult succes, cu atât mai mult cu cât am început munca în Instituţia Prefectului alături de dânsul ca subprefect, având o colaborare foarte bună", a declarat Ghilea. După ce s-a citit şi ordinul de instalare în funcţie, Pop a depus jurământul, iar apoi a mulţumit celor care l-au sprijinit "în acest demers", dar şi fostului prefect.

"Este o zi deosebită pentru mine şi sunt onorat de cinstea care mi-a fost acordată de a reprezenta interesele Guvernului României în judeţul Bihor. Vă asigur că în perioada mandatului meu, Instituţia Prefectului va fi un partener de dialog cu administraţiile locale, cu instituţiile deconcentrate şi cu toţi locuitorii judeţului Bihor. Voi fi un partener de sprijin a tuturor iniţiativelor judeţului în faţa Guvernului României, a tot ceea ce înseamnă contribuţia spre mediul de afaceri şi dezvoltarea şi crearea locurilor de muncă pentru administraţia locală", a spus noul prefect de Bihor.

Prioritate: alegeri democratice

Invitat să vorbească, ministrul Administraţiei şi Internelor, Ioan Rus, a pus accentul pe organizarea alegerilor şi pe necesitatea ca partidele, indiferent de care ajuns la putere, să pună în faţă interesele cetăţenilor şi nu doar să-şi pună piedici.

"Domnul prefect, la fel ca şi Guvernul, are un mandat special, temporar, pe un mandat care ni s-a încredinţat de Parlament. De altfel, tot Guvernul are un statut special. Acesta rezidă din faptul că în acest an sunt două scrutinuri electorale. În consecinţă, parte din energia pe care acest Guvern o poate pune la dispoziţia acestei naţii se va consuma în organizarea acestor alegeri. Este o prioritate importantă", a declarat şeful MAI, precizând că în acest sens, prefecţii au primit "o serie de sarcini extrem de clare".

În acelaşi discurs, Ioan Rus a declarat că "profesioniştii" de la şefia instituţiilor deconcentrate, care sunt calificaţi pentru a ocupa acele posturi, nu au de ce să se teamă de destituiri. Însă i-a avertizat pe cei care "se vor folosi de funcţiile publice în campania electorală" că măsurile care vor fi luate împotriva lor vor fi drastice.

La finalul ceremoniei, cei prezenţi au fost invitaţi să ciocnească un pahar de şampanie cu noul prefect, care însă a plecat destul de repede din îmbulzeală spre noul său birou.

Voia viceprimar

Guvernul României a emis pe 16 mai Hotărârea de numire a lui Claudiu Pop în funcţia de prefect de Bihor. Pentru a putea fi propus pentru această funcţie, Pop a fost retras de pe lista de candidaţi pentru Consiliul Local ai USL, unde ocupa poziţia a doua după primarul Ilie Bolojan.

În perioada 2004-2008, Claudiu Pop a fost deputat PSD de Bihor, iar în perioada martie 2009 - februarie 2010 a ocupat funcţia de suprefect al judeţului. Din iunie 2010, noul prefect a fost ales preşedintele organizaţiei municipale Oradea a PSD.

Claudiu Pop pleacă în noua funcţie din postura de director comercial al Companiei de Apă, pe care o ocupă din august 2010. De-a lungul timpului, Pop a fost inspector de credite la West Bank şi director comercial la Peco Bihor.