În timp ce politicienii bihoreni promovează la Bucureşti, sau cel puţin aşa au promis că vor face, înfiinţarea unei regiuni formate din Bihor, Sălaj şi Satu Mare, astfel încât judeţul nostru să nu fie inclus într-o regiune condusă de la Cluj Napoca, pare-se că au uitat să vorbească şi cu vecinii judeţului.

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că la reuniunea Comitetului Executiv al PSD, care a avut loc la finele săptămânii trecute la Mamaia, a arătat în faţa premierului Victor Ponta că susţine ca Bihorul să fie într-o regiune care să aibă centrul la Oradea. "Având în vedere puterea economică a judeţului Bihorul, tradiţiile, obiceiurile şi cultura care ne aseamănă cu cei din Sălaj şi o bună parte a celor din Satu Mare, am solicitat crearea regiunii Crişana sau Crişuri, care să aibă centrul la Oradea şi să fie formată din cel puţin cele trei judeţe", a declarat Mang.

Mang a discutat această variantă cu preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, membru PSD, însă nu şi cu colegii de partid din Satu Mare, al cărui Consiliu Judeţean este condus de un liberal. "Am sperat că şi colegii de la PNL Bihor au discutat cu cei Satu Mare, pentru a fi de acord cu acest lucru. Spre surprinderea mea, preşedintele PSD Satu Mare a spus că nu doreşte să facă parte din regiunea cu Bihorul, ci din regiunea Nord-Vest, cu centrul la Cluj", a explicat Ioan Mang.

Politicianul, totodată vicepreşedinte al CJ Bihor, este convins că de vină pentru împotrivirea faţă de înfiinţarea regiunii Crişana este confuzia creată de UDMR cu regiunea Partium. "Unii sunt împotrivă pentru că o confundă cu Partium. Populaţia maghiară în cele trei judeţe reprezintă azi 26%, care nu înseamnă nici într-un caz readucerea trecutului în prezent. Această regiune nu va fi niciodată Partium", a spus, categoric, Mang.

Şeful PSD Bihor a dat vina, deopotrivă, pe românii din Bihor, pentru că, de mai bine de 4 decenii, nu au promovat deloc regiunea Crişana, iar în prezent acest nume este purtat doar de un ziar bihorean şi de un ansamblu folcloric. Asta în timp ce la Cluj orice manifestare artistică poartă numele de Transilvania. "Clujul a ştiut întotdeauna să promoveze Clujul ca centru al Transilvaniei. Noi ne-am trezit după 45 de ani că vrem să fim capitala regiunii Crişana, de care am uitat cu totul", a declarat Ioan Mang.

Pesedistul a făcut un apel către membrii PNL şi UDMR Bihor, cerându-le să discute cu colegii lor din Satu Mare şi Sălaj, "ca împreună toate cele trei judeţe să solicite formarea unei astfel de regiuni". Totodată, în opinia vicelui de la CJ, bihorenii nu mai trebuie să susţină că, dacă vor ajunge în aceeaşi regiune cu Clujul, judeţul va rămâne în urmă, pentru că asta face judeţele Sălaj şi Satu Mare să fie convinse că, dacă vor fi în regiunea Crişana, vor fi mereu în urma Bihorului.

Dacă se va reuşi înfiinţarea regiunii Crişana, Mang mai spune că va fi mult de muncă, întrucât salariul mediu pe angajat în Bihor este cel mai mic din România, infrastructura rutieră este printre cele mai proaste, iar dezvoltarea economică este polarizată în jurul Oradiei.