Dospit încă din 2009, când au fost numiţi în funcţii, conflictul dintre subprefectul Cristian Bitea şi prefectul Gavrilă Ghilea a erupt săptămâna trecută la scenă deschisă, ajungând chiar şi pe agenda de lucru a premierului Emil Boc şi a ministrului Administraţiei şi Internelor, Traian Igaş.

Sămânţă de scandal a fost o femeie, dar nu pentru că pe nurii ei s-ar bate cei doi demnitari, ci întrucât subprefectul ţine atât de mult la ea încât o căra cu el la serviciu şi o folosea ca pe un fel de secretară. Sătul de indisciplina tânărului subaltern, dar şi iritat că ditamai Instituţia Prefectului ar putea fi acuzată de muncă la negru, prefectul a pus piciorul în prag şi i-a interzis accesul în clădire.

BIHOREANUL vă prezintă în exclusivitate cine este tânăra pentru care subprefectul şi-a pus la bătaie şi obrazul, şi funcţia.

03 Gavrila Ghilea.jpgProptit, dar leneş

Tensiunile dintre Gavrilă Ghilea şi Cristian Bitea datează încă din ianuarie 2009, când au fost numiţi la conducerea judeţului şi de când au ajuns să se conteste reciproc, la început în surdină, apoi tot mai făţiş.

Bitea bârfea că, spre deosebire de el, care a condus Institutul Naţional de Administraţie Publică pe când nu avea nici 30 de ani, Ghilea "s-a ajuns" deşi a absolvit o facultate privată şi la o vârstă târzie. De cealaltă parte, prefectul era iritat că Bitea îi sfida autoritatea, venind şi plecând de la serviciu cum avea chef, ba chiar îndrăznind să meargă la Guvern fără să-l anunţe, el aflând despre "delegaţii" abia când tânărul deconta cheltuielile. "Pleca la Bucureşti pe banii Prefecturii, fără să anunţe pe nimeni şi se întorcea când îl tăia capul", a mărturisit Gavrilă Ghilea (foto) BIHOREANULUI.

Măsuri disciplinare, însă, n-a putut lua. Motivul? Bitea avea "spate": a fost propulsat de fostul primar al Oradiei şi preşedinte al PDL Bihor, senatorul Petru Filip, iar fostul ministru Vasile Blaga l-a protejat de necazuri.

Comportamentul subprefectului nu era totuşi surprinzător pentru cei care îl cunoşteau mai bine, pentru că şi în 2008, când Bitea era subprefect la Slobozia, oraşul de origine al lui Filip, junele PDL-ist îşi permitea extravaganţe la fel de mari. Un exemplu e că, deşi îşi avea locul de muncă în judeţul Ialomiţa, el locuia la Bucureşti, iar la Slobozia ajungea doar când se plictisea de Capitală. Un altul - antologic - e că Bitea a reuşit "performanţa" să lipsească chiar de la propria sa instalare în funcţie, ceremonia trebuind reprogramată!

Persecutat

Ţinute atâta vreme sub capac, nemulţumirile lui Bitea s-au înteţit în ultima lună, iar săptămâna trecută au explodat. Potrivit spuselor sale, Ghilea îl persecută de mai mult timp. Astfel, pe 7 iunie i-a retras atribuţiile, nemailăsându-l să se ocupe de Serviciul Juridic, cel mai important, şi dându-i la schimb competenţe asupra serviciilor de Înmatriculări şi de Paşapoarte, neinteresante pentru un "înalt funcţionar public".

Apoi, pe 1 iulie, prefectul i-a cerut să se mute într-un birou aflat vizavi de al său, unde au lucrat, anterior, alţi subprefecţi, precum Traian Abrudan, Claudiu Pop ori, mai recent, Sarkady Zsolt, până la înjumătăţirea celor două posturi de subprefect. În fine, s-a plâns Bitea, "de lunea trecută (n.r. - 4 iulie) nu mai pot intra în sediul instituţiei unde lucrez, din cauza unui ordin pe care domnul prefect Gavrilă Ghilea l-a dat jandarmilor de la poartă. Toată săptămâna trecută am încercat să mă prezint la serviciu, însă jandarmul mi-a explicat că nu are voie să mă lase şi să nu mă supăr pe el, pentru că are doi copii şi nu vrea să-şi piardă locul de muncă".

La negru

În realitate, acuzele privind presupusa sa abuzare s-au dovedit lipsite de suport. Chiar în aceeaşi zi, subprefectul - găsit de BIHOREANUL în propriul birou - se corecta spunând că, de fapt, nu i-a fost interzis accesul, ci doar restricţionat, fiindcă Ghilea a dispus jandarmilor de la poartă să n-o lase în instituţie pe misterioasa tânără pe care Bitea o căra cu el de fiecare dată când venea la serviciu.

Subprefectul a susţinut întâi că respectiva făcea practică, ca secretară, pentru ca mai apoi să declare că, de fapt, lucra ca voluntară. În ambele cazuri, însă, fără respectarea regulamentului instituţiei, căci presupunea ca în prima variantă să aibă acordul şefului direct, adică al lui Ghilea, iar în a doua să fi notificat, în plus, ITM-ul, unde să depună şi contractul de voluntariat încheiat între tânără şi Prefectură.

Gavrilă Ghilea spune că a încercat să rezolve situaţia în interiorul instituţiei, că le-a zis amândurora că vizitele fetei nu sunt în regulă, iar pe subprefect l-a notificat chiar şi în scris cu privire la faptul că tânăra lucra fără forme legale. "La un moment dat mi-am spus că ceva nu este în regulă cu fata asta. Vine la serviciu într-o instituţie unde sunt şi documente secrete, iar ea nu are nicio formă legală. Or, de acest lucru răspund eu, conducătorul instituţiei", spune Ghilea.

Prin urmare, prefectul i-a interzis tinerei să mai pună piciorul în Prefectură, lucru care l-a scos din pepeni pe Bitea atât de rău încât n-a ezitat să se plângă la Guvern şi la ministrul de Interne.

Mai tare ca prefectul

Scandalul izbucnit i-a dat din nou posibilitatea lui Bitea să clameze că e mai îndreptăţit decât Ghilea să fie şeful Prefecturii. Pe lângă faptul că s-a ales cu o diplomă cam subţire şi cam târziu, prefectul ar avea o mentalitate învechită, fiindcă nu înţelege foarte bine cum funcţionează lucrurile într-o instituţie de asemenea anvergură şi pentru că a ajuns atât de sus doar datorită conjuncturii. "Domnul prefect nu ştie să folosească un calculator, cum să înţeleagă el ce e acela voluntariat?", l-a ridiculizat subprefectul.

Scuzându-se pe sine, Bitea l-a atacat pe prefect şi la afaceri: "Nici domnul Ghilea nu este tot timpul la muncă. Merge mai mult pe la clubul de fotbal Luceafărul, pe care îl patronează, şi pe la firmele pe care le conduce". Suficiente motive pentru a refuza orice idee de subordonare: "Există un ordin al ministrului conform căruia se cunosc clar atribuţiile prefecţilor şi ale subprefecţilor. Eu nu am fost numit de domnul Ghilea şi nu îi sunt subordonat", a pus Bitea punctul pe i.

01 Cristina Gheban 3.jpgRelaţie de serviciu

Cine este, însă, tânăra care a aruncat definitiv în aer relaţiile celor doi demnitari? BIHOREANUL a reuşit s-o contacteze. Se numeşte Cristina Gheban, are 21 de ani, e fiica secretarului Consiliului Local din Cărpinet şi a terminat anul trecut Facultatea de Litere la Oradea. Deşi nu este străină de cluburi şi chermeze, tânăra a părut destul de sfioasă în dialogul cu reporterul, cu care a refuzat să se vadă faţă în faţă.

"Prefer să nu comentez cum l-am cunoscut pe domnul Bitea şi cum am ajuns să fac voluntariat la cabinetul lui", a spus Cristina, grăbindu-se să precizeze că nu e vorba de vreo relaţie nepotrivită. "Cine mă cunoaşte ştie ce fel de persoană sunt. Vă jur că nu am avut nicio altă relaţie cu domnul Bitea. A fost doar relaţie de serviciu", a susţinut tânăra, fără a ascunde că a sperat, ca orice absolvent, că va avea o şansă să se angajeze în instituţie.

La fel ca protectorul ei, şi tânăra îl acuză pe prefect că minte cu privire la atenţionările verbale. "Nu este adevărat, nu mi-a spus că nu mai pot intra în instituţie. A dat doar ordin jandarmilor să îmi interzică accesul". Tânăra recunoaşte, însă, că nu prea avea ce căuta acolo, doar că se apără în felul ei: "În legătură cu documentele secrete şi cu faptul că nu este normal să lucrez acolo fără forme legale, cred că prefectul are dreptate, dar eu nu am avut acces la acele documente. Şi nu sunt persoana care să povestească despre aceste lucruri în public".

Indiferent de modul în care se vor desfăşura de acum încolo ostilităţile, este clar că nici unul dintre cei doi nu va da înapoi. Cristian Bitea se consideră persecutat de un şef pe care el îl vede cu mult sub nivelul lui, iar Gavrilă Ghilea nu mai vrea să tolereze obrăznicia subordonatului.

Scandalul, oricum, a ieşit din "budoar" şi a ajuns până pe holurile Guvernului. Iar de acum încolo e clar că unul din cei doi protagonişti va trebui să plătească oalele sparte. Fiindă nu încap două săbii în aceeaşi teacă.


BITEA, MÂNĂ-LUNGĂ
Hoţoman online

Recentul scandal de la Prefectură nu este primul al cărui protagonist a fost Cristian Bitea. În timpul campaniei pentru alegerile parlamentare 2008, actualul senator PSD Ioan Mang descoperea că junele PDL-ist rezervase, fără acordul său, mai multe domenii pe internet cu numele său.

Ulterior s-a aflat că pe lângă www.mang.ro ori www.ioanmang.ro, Bitea rezervase domenii cu numele a peste 100 de politicieni, între care Ilie Bolojan, Ştefan Seremi, Mihai Groza sau Mircea Matei. Domeniile fuseseră luate de Bitea în numele unui ONG, Fundaţia Comunitatea Oradea, al cărei membru fondator era chiar el. Bănuit că voia să facă bani din revânzarea domeniilor către cei interesaţi, Bitea spunea că "furăciunea" era parte a unui proiect prin care Fundaţia îşi propunea să prezinte online personalităţile respective.