Ziua Mondială a Teatrului i-a adus în acelaşi loc pe fostul şi actualul director al Teatrului Regina Maria. Prezenţi la o conferinţă în care Ion Caramitru a vorbit despre teatrul românesc, cei doi i-au înmânat acestuia diplome de excelenţă.

Sărbătoare continuă

Conferinţa a fost organizată prin Direcţia Judeţeană pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional (DJCNP) Bihor, condusă de Silaghi, cel care l-a invitat la eveniment pe Ion Caramitru, aflat de luni în Oradea, unde la Casa de Cultură a Sindicatelor a susţinut spectacolul "Dineu cu proşti", împreună cu Horaţiu Mălăiele.

Vorbind în linii mari despre teatrul românesc, Caramitru a spus că înainte de '89, românii umpleau sălile dorind o scăpare din cotidian şi chiar pentru a urmări piese cu mesaj anti-regim. De asemenea, el a declarat că există mulţi regizori şi actori tineri şi talentaţi. "Din păcate, de 4 ani teatrele nu pot angaja, iar actorii tineri au nevoie să înveţe alături de maeştri".

Concluzionând că "teatrul e o sărbătoare permanentă, seară de seară", Ion Caramitru a declarat şi că acesta va "supravieţui întotdeauna".

Diplome şi felicitări

Aproape de finalul conferinţei, Caramitru a primit din partea managerului Daniel Vulcu o diplomă de excelenţă "pentru susţinerea culturii orădene". "Aşteptăm să vă primim şi la noi în teatru cu spectacole", a spus Vulcu, având în vedere că impresarul spectacolului "Dineu cu proşti" a ales Casa de Cultură a Sindicatelor ca loc de desfăşurare.

La rândul său, Caramitru l-a felicitat pe Vulcu, "pentru ce aţi făcut cu teatrul din Oradea". Mai apoi, şi Lucian Silaghi i-a înmânat o diplomă de excelenţă, dar şi o fotografie făcută la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti.

Totodată, dând semne că a lăsat în urmă regretele pentru pierderea postului de director al teatrului, Lucian Silaghi i-a înmânat lui Daniel Vulcu un tablou mare cu măşti teatrale, dar şi unul ce conţine o bucată de linoleum care fusese pe podele teatrului înainte de începerea renovărilor. "Vă felicit pentru activitate şi pentru cele două nominalizări la Premiile UNITER", i-a spus Silaghi înainte să-i strângă mâna lui Vulcu, care i-a mulţumit şi apoi a plecat în grabă la un interviu.

Lucian Silaghi (PDL) a fost demis din funcţia de director al Teatrului Regina Maria la sfârşitul lunii martie 2011, cu două luni înainte să-i expire contractul încheiat în 2006, după ce obţinuse nota 3,13 la o evaluare a unei comisii a Consiliului Judeţean. Actualul director al DJCNP Bihor a contestat comisia care l-a evaluat, iar actualmente se judecă în instanţă. Interimar a fost numit Daniel Vulcu (PNL), care câteva luni mai târziu a câştigat concursul pe post cu notele 9,90 (pe proiectul de management), respectiv 10 (interviu).