Dacă în anii '90, până să apară şi la noi magazinele de tip super şi hiper market, bihorenii făceau cărare spre Debreţin pentru cumpărături mai ieftine, de peste un an tot mai mulţi se aprovizionează din satele maghiare de frontieră cu tutun şi filtre, materia primă pentru fabricarea ţigărilor.

Afacerea e atât de înfloritoare încât cele două produse sunt nelipsite din ABC-urile din Artand şi Biharkeresztes, unde stau pe rafturi lângă alimentele de bază.

Ingenioşi de nevoie

Ca orice alt viciu, fumatul a ajuns din cale-afară de scump. Întrucât cel mai ieftin pachet de ţigări a ajuns la 12 lei, un fumător român cheltuie lunar între 180 şi 360 de lei, după cât de viciat este. Şi cum în urmă cu doi ani salariile au scăzut cu 20-40%, tot mai mulţi dependenţi au început să caute variante mai ieftine.

Le-au găsit la doi paşi. În Ungaria, unde deşi pachetele de ţigări sunt la fel de scumpe ca la noi, în magazine se vinde şi materia primă din care amatorii îşi pot fabrica singuri ţigările: tutun şi filtre (tuburi goale de hârtie, pentru umplut cu tutun). Iar sortimentul de arome e atât de vast încât poate satisface orice fumător fără ifose prea mari.

La juma' de preţ

În Artand şi Biharkeresztes, tutunul unguresc se vinde, în medie, cu 2.200 forinţi (36 lei) cutia de 180 de grame, suficient pentru fabricarea manuală a 200 de ţigări, adică echivalentul a 10 pachete. Adăugând costul de doar 5 lei al unei cutii ce conţine 200 de filtre, rezultă un preţ de doar 4,1 lei pentru un pachet de ţigări făcute artizanal.

Tutunul de import e mai scump, pe la 4.000 forinţi (64 lei) cutia de 180 de grame, ceea ce ridică preţul unui pachet de ţigări "hand made" la puţin peste 6 lei. Dacă la socoteală se  adaugă "investiţia" în dispozitivul de fabricare a ţigărilor, al cărui preţ nu depăşeşte 1.500 forinţi (24 lei), varianta ungurească devine, oricum ai lua-o, mult mai ieftină pentru vicioşii care nu vor să renunţe la fumat.

ABC-Tutungerie

"Calitatea tutunului mă satisface, ca să nu mai spun de preţ. Acum fumez cât vreau, şi fac şi economie", zice orădeanul Cristian M., care îşi ia tutun din Ungaria de peste o jumătate de an. "Fumez şi eu, şi soţia. De un an ne aprovizionăm din Artand o dată pe lună. Altfel trebuia să ne lăsăm de fumat", spune şi Silviu B, "abonat" al unui ABC din satul aflat la 17 km de Oradea.

23 Vegh.jpgFenomenul a început acum doi ani şi s-a intensificat în 2012, iar de atunci "tutungiii" din magazinele ungureşti fac vânzări spectaculoase. "Zilnic, mai mult de 30 de orădeni cumpără de la noi tutun şi filtre", zice Vegh Laszlo (foto), proprietarul unui magazin din Biharkerestes, localitate aflată la 19 km de Oradea, unde toate cele 8 magazine rurale vând tutun. Vali Kiss, patroana altui ABC din acelaşi sat, spune la rându-i că în fiecare zi vin să cumpere de la ea alţi 50 de orădeni, aşa că lunar vinde peste 500 de kilograme de tabac. Nici lui Buzas Jozsef nu-i merge rău, magazinul pe care l-a deschis recent în Artand fiind frecventat zilnic de 25-30 de orădeni, toţi pentru tabac.

Un calcul sumar arată că în fiecare zi peste 300 de orădeni sunt cumpărători de bază la Artand şi Biharkerestes, iar un asemenea volum de vânzări a făcut din "iarba dracului" cea mai căutată marfă în magazinele rurale de dincolo de Borş.

Vine "prohibiţia"!

Bucuria micilor comercianţi unguri s-ar putea să nu ţină însă prea mult. Motivul? Din cauza directivelor europene, din iulie 2013 Ungaria va adopta măsuri pentru restrângerea vânzărilor de tabac, astfel că doar magazinele strict specializate vor mai putea comercializa asemenea produse.

Fumătorii din România vor continua totuşi să se alimenteze din prăvăliile ungureşti, chiar dacă nu din ABC-uri, ci din viitoarele tutungerii. Pentru că, de vreme ce preţul tabacului va rămâne "dincolo" mult sub cel de acasă, de ce-ar trebui să le pese de unde-l iau? Fum să iasă...