Doctorul Valer Oniţa, medic de vreo 30 de ani în comuna Sântandrei, pare să fi uitat că scopul primordial pe care-l îndeplineşte nu este acela de a gestiona borcanele cu smântână şi ouăle primite de la bătrâne. Miercurea trecută, dom' doctor a cedat nervos după ce o pensionară hipertensivă, care suferise recent două accidente vasculare cerebrale şi rămăsese fără medicamente, a îndrăznit să-l deranjeze pentru o reţetă în timp ce acesta acorda consultaţii în Palota.

Deşi femeia a încercat în repetate rânduri să-şi facă programare la cabinetul din Sântandrei, dar la telefonul fix "răspundea" mesageria, iar telefon mobil medicul nu are, Oniţa şi-a ieşit din pepeni când a văzut-o pe femeie, care şi aşa se deplasează greu, refuzând să-i dea prescripţia pe motiv că lucrase prea mult în acea zi şi sfătuind-o că dacă tot vrea medicamente n-are decât să şi le cumpere. Întâmplător, la incident a fost martor şi reporterul BIHOREANULUI.

"Eu ce să fac? Lucrez de la ora două (ora 14 - n.r) aicea, am avut 30 de consultaţii. E normală treaba asta? Şi eu tre' să merg, să mai introduc fişele astea", a spus el pe la ora 17.40, arătând spre un vraf de reţete scrise cu mâna şi pe care urma să le introducă în laptopul primit de la Ministerul Sănătăţii pentru reţeta electronică. "Sunt 20 de consultaţii pe zi acceptate de Casă. Dacă aşa e făcută legea, plătesc eu din buzunar pentru că nu vă încumetaţi să luaţi medicamentele pe două zile?", a spus el, ca şi cum pacientul ar fi vinovat pentru modul său de lucru ori pentru legile emise de şefii din Sănătate.

Lăsând la o parte că motivaţia lui e interpretabilă (căci femeia era bolnavă cronică iar ca urmare - potrivit normelor Casei de Asigurări de Sănătate - ea nu intră între cei 20), atitudinea zeflemitoare a doctorului dovedeşte doar că a uitat de tot de jurământul lui Hipocrate care îl obligă să ajute bolnavii, nu să le ridice şi mai tare tensiunea.