Artiştii plastici orădeni Constantin Costea şi Adrian Chirilă sunt cei care au înfiinţat prima galerie privată de artă contemporană din Oradea. "Scopul nostru este să promovăm artiştii de la 1900 încoace, inclusiv artiştii tineri emergenţi şi artiştii nelansaţi", a explicat Costea, joi seară, la inaugurarea galeriei Konstant.

Primul proiect al galeriei, Timeless Instrospection, adică Introspecţie Atemporală, a adunat zeci de lucrări pe simeze, lucrări semnate de mai mulţi artişti orădeni: Corina Andor, Teodora Bicescu, Paul Blânda, Tudor Francu, Remus Ilisie, Kinga Cs. Hollo, Marta şi Miklos Jacobovits, Zoltan Jedlicska, Sara Kapas, Mihaela Tătulescu, Radu Tîrnovean şi Marius Vesa.

DSCN4211.JPGLucrările lor au fost apreciate de zecile de orădeni care au trecut pragul galeriei la inaugurare, deşi galeria se află situată în Piaţa Tineretului, colţ cu Calea Clujului. "La câteva minute de la deschidere, au intrat în galerie peste 30 de oameni. Cred că e un record pentru o galerie din Oradea", a spus Costea (foto).

Artistul nu se teme că galeria sa va fi "uitată" de public pentru că nu se află într-o zonă centrală. "Aici avem şi curte de care putem profita prin tot felul de happening-uri, precum videproiecţii, artă stradală".

Galeria Konstant are trei încăperi ce se întind pe o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi. Deocamdată, proprietarii galeriei nu îşi permit un galerist, însă cine vrea să viziteze expoziţia Timeless Introspection poate să o facă până la data de 3 aprilie, prin programare la numărul de telefon 0741.500.824.