PDL-iştii i-au ales, sâmbătă, pe "locotenenţii" lui Vasile Blaga în conducerea partidului şi i-au "tras pe linie moartă" pe oamenii Elenei Udrea, a cărei tabără este reprezentată la vârful partidului doar de Roberta Anastase, care a obţinut o funcţie de vicepreşedinte din cele 16 puse la bătaie. De altfel, potrivit gandul.info, dintre susţinătorii lui Udrea au mai reuşit să obţină trei posturi de secretari executivi din 16 (Lucian Bode, Eusebiu Popa Pistru şi George Scripcaru).

Îndemn la unitate

Consiliul Naţional de Coordonare a început pe un ton împăciuitor, în care liderul partidului, bihoreanul Vasile Blaga, a îndemnat la unitate. "Alegeţi azi oameni 100% PDL, nu majoritar PDL", a cerut Blaga la începutul întâlnirii, în care s-au votat prim-vicepreşedinţii, vicepreşedinţii, secretariii executivi şi secretarul general. "Trebuie să fim uniţi! Trebuie să procedaţi în aşa fel încât să votaţi o echipă care să câştige alegerile generale din 2016 şi să aibă un rezultat de etapă foarte bun în 2014", a spus Blaga, chiar dacă tensiunile de la convenţia Naţională contestată de Elena Udrea nu s-au stins încă.

Ca să nu se mai repete scandalul de la alegerea sa, Blaga şi-a luat măsuri de precauţie încă de la început, anunţând de la microfon că în sală sunt prezenţi 472 de delegaţi, însă vor avea drept de vot toţi cei care vor ajunge până la închiderea urnelor interne. Cum se ştie, echipa Elenei Udrea a contestat, în urmă cu două săptămâni, alegerea bihoreanului Blaga în fruntea PDL, sub pretextul că au fost găsite mai multe buletine de vot decât numărul de delegaţi asumat oficial de la microfon la începutul scrutinului intern.

"Până acum sunt prezenţi 472 de colegi, dar vor avea drept de vot toţi care vin şi semnează până declar închisă procedura de vot. Ca să nu mai avem discuţiile de acum două săptămâni", a anunţat preşedintele PDL.

Vot proBlaga

Votul a fost unul fără emoţii, în top 5 al democrat-liberalilor clasându-se susţinătorii lui Vasile Blaga, ales preşedinte la congresul din 23 martie. De altfel,cu excepţia unui caz, competiţia a fost pe reţeta omul şi locul. Astfel, pentru prim-vice strategii politice a fost aleasă Anca Boagiu, la comunicare Liviu Negoiţă, la strategii politice Dorin Florea.

Singura luptă pentru un loc de prim-vicepreşedinte, cel pentru mediul de afaceri şi societate civilă s-a dat între Ion Ariton, susţinător al Elenei Udrea, şi Andreea Paul Vass, aceasta din urmă fiind aleasă, mai menţioneată sursa citată.

Gheorghe Flutur a candidat la funcţia de secretar general şi a obţinut-o cu 505 voturi.

În cazul celor 16 posturi de vicepreşedinte, cu excepţia Robertei Anastase, susţinătoare a Elenei Udrea, şi a lui Ioan Oltean, toate celelalte au fost adjudecate de susţinătorii lui Blaga. Este vorba de Alexandru Nazare, Radu F. Alexandru, Sulfina Barbu, Alin Tişe, Ştefan Gheorghe, Raluca Turcan, Cristina Dobre, Alin Popoviciu, Mircea Hava, Marian Jean Marinescu, Bogdan Cantaragiu, Romeo Raicu, Cezar Preda, Ioan Balan.

Secretari generali adjuncţi au fost aleşi Marian Zlotea şi Costică Canacheu. Secretari executivi pe comisii de specialitate au fost aleşi Cristina Trăilă (strategii politice şi politică externă), Mircea Toader (economie, finanţe, fonduri europene şi mediu de afaceri), Moţa Maria (muncă, protecţie socială, sindicate, patronate, ONG-uri şi grupuri de cetăţeni), Valeria Schelean (administraţie publică, justiţie, siguranţă naţională, ordine publică şi siguranţa cetăţeanului), Iliuţă Vasile (agricultură, silvicultură, mediu şi dezvoltare rurală), Radu Carp (educaţie, cercetare, cultură, culte, minorităţi şi sport), Lucian Duţă (sănătate), Traian Igaş (dezvoltare locală şi regională). De asemenea, au fost aleşi şi cei opt secretari executivi regionali: Lucian Bode (Nord-Vest), Eusebiu Popa Pistru (Vest), George Scripcaru ( Centru), Marius Bălu (Sud-Vest), George Ionescu (Sud), Mircea Raicu (Bucureşti-Ilfov), Gigi Chiru (Sud-Est), Marian Dan Mihai (Nord-Est).

Ca fapt divers, întâlnrea de sâmbătă a fost "colorată" şi de cu un fundal sonor special, la sesiunea de vot a vicepreşedinţilor, din boxele sălii răsunând celebra melodie "Bang Bang (My baby shot me down)". Stând în picioare, PDL-iştii au mai ascultat cover-uri ale Maddonnei (Frozen), Barbra Streisand (I am a women in love) sau Depeche Mode.