Teatrul Regina Maria în colaborare cu Fundaţia Rock Filarmonica organizează un spectacol inedit care îmbină teatrul, muzica, poezia şi dansul. "Luth, compagnon..." va avea loc miercuri, 21 martie, de Ziua Internaţională a Poeziei, de la ora 20, la Sala Arcadia.

Spectacolul va conţine în cea mai mare parte sonete ale poetesei franceze din perioada renascentistă Louise Labé. "Pe Louise Labe o consider prima feministă franceză, ea a trăit în anii 1500, într-o lume a bărbaţilor. Provenea dintr-o familie foarte bogată, a scris şi a concurat cu marile spirite franceze şi a biruit", a spus Florian Chelu Madeva, luni, într-o conferinţă de presă. De altfel, Florian Chelu este cel care a compus, pe parcursul mai multor ani, muzica pentru sonetele poetesei.

Pe baza acestora, Emil Sauciuc a realizat un scenariu pentru premiera "Luth, compagnon". "Am imaginat această acţiune printr-o vizită imaginară a Louisei Labé într-un spaţiu autohton, într-un cenaclu literar. Poetesa, jucată de Alexandrina Chelu, va interpreta sonetele, completate de poezii ale altor autori", a spus Emil Sauciuc, cel care semnează scenariul, coregrafia şi regia artistică a spectacolului.

Sonetele vor fi interpretate în limba franceză a secolului XVI, în timp ce poeziile şi scenariul vor fi în limba română.

Premiera "Luth, compagnon..." coincide cu ziua de naştere a compozitorului Florian Chelu Madeva. În aceeaşi seară va fi lansat un CD cu acelaşi nume dar şi o carte cu sonetele poetesei.

În spectacol vor mai juca Iuliana Chelu, Zentania Lupşe, Anca Turcuţ, Florian Chelu, Mircia Covaci, Andrei Fazecaş, Igor Lungu, Ştefan Postol, Emil Sauciuc, Florin Stan, Rin Tripa, Maria Trendler şi Monica Trendler. Scenografia şi costumele sunt semnate de Oana Cernea şi Iuliana Chelu. Preţul unui bilet este de 10 lei.