La iniţiativa mai multor asociaţii pro-familie şi alte ONG-uri, dar şi a mai multor culte religioase, sâmbătă, la ora 12, aproximativ 500 de orădeni s-au adunat la statuia lui Mihai Viteazul, de unde au pornit într-un "marş pentru viaţă", cu scopul de a atrage atenţia asupra numărului mare de avorturi din România, care se află pe locul al 3-lea din lume. În acest an, evenimentul a fost organizat în 20 de oraşe din ţară.

Mamă, nu mă ucide!

Mulţi dintre orădeni şi-au adus şi copiii, care purtau, pe mici pancarte colorate, mesaje precum "Eu am supravieţuit", "Copiii sunt un dar de la Dumnezeu" sau "Mulţumesc că trăiesc". Ceilalţi participanţi au afişat la rândul lor pancarte cu mesajele: "Mama ta a ales viaţa! Fă şi tu la fel!", "Mamă, nu mă ucide!", "Apăraţi-mă căci eu nu mă pot apăra!", "Avortul nu te eliberează, te încătuşează!", "Dumnezeu m-a ţesut în pântecele mamei mele!", "Adevăraţii doctori nu ucid copii!", "Avortul opreşte o inimă care bate", "Nu poţi fi creştin şi pro-avort!", "Iubeşte-ţi copilul şi lasă-l să trăiască!" şi "22 de milioane de copii n-au mai rostit: Mamă, te iubesc!", referindu-se la o statistică ce arată că atâtea avorturi s-au făcut, în România, în perioada 1958-2008.

Înainte de a mărşălui, participanţii au asistat la câteva discursuri. La invitaţia organizatorilor, viceprimăriţele Biro Rozalia şi Florica Cherecheş au participat amândouă la manifestare. Prima a vorbit Florica Cherecheş, care a precizat că participă şi în calitate oficială, dar mai ales ca mamă a patru copii şi bunică a două fetiţe. "Statisticile spun că în România, în medie, o femeie face 4 avorturi, dar avem şi record absolut de 35 de avorturi făcute de o singură femeie. Sunt cifre înspăimântătoare. Avem în fiecare an 47.000 de adolescente care fac avort şi omoară astfel oameni. De aceea susţin această iniţiativă, pentru că trebuie să strigăm pentru cei care nu pot striga", a spus aceasta.

Viceprimăriţa Biro Rozalia, care a ţinut o pancartă pe care scria în maghiară "Copii! Viitor! Nu avortului!" le-a mulţumit participanţilor în numele administraţiei locale pentru iniţiativa lor. "Dacă acest marş va ajuta pe cineva să ia o decizie să-şi păstreze copilul, deja am dat astăzi cu toţii aici şansa unui copil de a veni pe lume. Eu zic că este un lucru mare", a spus Biro.

Cu rugăciune

Celor două viceprimăriţe le-a urmat deputatul PSD Sonia Drăghici, care a rostit un discurs înflăcărat spunând că "suntem nişte făţarnici, una spunem şi alta facem. Sunt mulţi care stau în concubinaj, nu întemeiază familii". În continuare, discursul ei a luat o turnură politică, aceasta cerând Guvernului să se implice mai mult în sprijinirea familiilor şi a celor monoparentale.

La manifestare au participat reprezentanţi ai mai multor culte religioase, de la baptist şi penticostal, până la reformat, unii dintre ei fiind invitaţi să vorbească. Astfel, preotul Otto Lorincz (din partea Episcopiei Romano-Catolice) a subliniat că anul la Biserica Sfântul Ladislau, unde slujeşte, sunt 120 de înmormântări şi doar 17 botezuri. El a fost urmat de preotul greco-catolic Mihai Vătămănelu, care a spus că embrionul este o fiinţă umană, iar "orice avort este o omucidere" şi de pastorul Judith Vincze, din partea Bisericii Reformate.

Finalul discursurilor s-a transformat într-un soi de predică ţinută de pastorul Răzvan Mihăilescu, din partea Bisericilor Creştine Autonome din România, care după ce i-a îndemnat pe toţi să rostească rugăciunea "Tatăl nostru", a "proclamat" că românii vor fi iertaţi dacă se vor pocăi şi se vor ruga. La marş nu a fost văzut niciun reprezentant al Bisericii Ortodoxe.

După ora 13, toţi cei prezenţi s-au încolonat, coordonaţi de reprezentanţi ai Jandarmeriei şi Poliţiei, în Piaţa Unirii pornind către Calea Republicii, de unde, prin faţa Prefecturii au ajuns la Podul Intelectualilor. Marşul s-a încheiat în Parcul 1 Decembrie, unde au fost pregătite mai multe momente artistice, precum cele ale trupei Ad-Hoc, chitaristului Noris, dar şi ale corului Liceului de Artă şi cel al Bisericii Sf. Ladislau.