De la 1 septembrie, TVA-ul la pâine se reduce la 9%. Teoretic, măsura care vizează combaterea evaziunii fiscale ar trebui să ducă la o ieftinire a produselor.

Dar, deşi mai sunt doar două săptămâni până atunci, deocamdată e cert numai faptul că toţi comercianţii trebuie să îşi reseteze casele de marcat.

Legislaţie neclară

Potrivit Ordonanţei 16/2013, pentru modificarea Codului Fiscal, începând din 1 septembrie scade TVA-ul la pâine, de la 24% la 9%. Concret, măsura se va aplica tuturor sortimentelor de pâine, precum şi cornurilor, chiflelor, batoanelor, covrigilor, minibaghetelor, franzeluţelor şi împletiturilor, încadrate în grupa produselor de patiserie, dar şi pentru făina albă de grâu, făină semialbă de grâu, făină neagră de grâu şi făină de secară, ş.a.m.d.

Deşi până la 1 septembrie mai e puţin, autorităţile nu ştiu nici acum cum se va aplica exact noul TVA. "Normele de aplicare nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, aşteptăm", afirmă Vasile Farc, purtătorul de cuvânt al Finanţelor bihorene. Cu toate că la nivel central se vorbeşte inclusiv de intenţia ca, tot din septembrie, pâinea să fie vândută doar în magazine specializate sau în cele cu raioane speciale, cu casă de marcat distinctă, deocamdată nu există o decizie nici pe această parte. Oricum, comercianţii trebuie să se pregătească...

Superofertă!

Conform legii, casele de marcat trebuie duse la un service specializat pentru a fi adaptate noului TVA. Procedeul de programare a TVA e simplu - zic specialiştii din domeniu - durează în jur de 15 minute şi se poate face atât la sediul firmei solicitante, cât şi la sediul firmei agreate.

Andrei.jpgFirma Sintezis, de pildă, demarează chiar din această săptămână resetarea caselor de marcat. Şi, deşi de obicei asemenea proceduri se fac contra cost, de data asta compania le va face gratuit. "Considerând că operaţiunea necesită efort minim, în condiţiile în care avem claboratori de lungă durată şi înţelegând problemele actuale ale comercianţilor, am decis că vom face aceste modificări de TVA gratuit, atât pentru partenerii noştri "tradiţionali", dar şi oricărei firme din Bihor, pentru toate modelele de case de marcat pentru care deţinem autorizaţii", spune managerul Andrei Bondor (foto).

Campania de gratuităţi demarează în 19 august şi va continua şi după 1 septembrie, pe bază de programare, astfel că beneficiarii nu trebuie să stea la rând, sunând la 0259.44.32.88 sau 0359.40.14.34. "Ni se pare un gest de bun simţ faţă de clienţii noştri", a încheiat Bondor.