Cu drag, pentru oricine are nevoie. Mesajul acesta stă scris pe zeci de pachete cu alimente lăsate de mâini anonime, în această lună, în mai multe zone din Oradea.  

BIHOREANUL a descoperit că inedita campanie caritabilă îi aparţine lui George Furdui, un  tânăr care recunoaşte că-şi scoate banii din pariuri sportive. Dar, credincios fiind, şi mai ales milos, întoarce o mare parte din ei către cei săraci. Acum vrea să-i mobilizeze şi pe alţii să-i urmeze exemplul de a da mai departe fără să ceară nimic în schimb.

Băiat săritor

"Ştiţi care-i cel mai sigur lucru în viaţă? Că vom muri. Şi că nu vom duce cu noi nimic", spune înţelept, la doar 25 de ani, George Furdui, un orădean care crede cu adevărat că oamenii pot fi buni unii cu alţii. George a fost mereu un om sufletist şi n-a putut să rămână indiferent la suferinţele din jur şi chiar la cele despre care a aflat doar de la televizor.

"Anul trecut am văzut un reportaj despre şapte copii din satul Coşbuc, din Bistriţa Năsăud, a căror mamă a murit lovită de un camion, care locuiau într-o casă dărăpănată cu tatăl lor. Imediat, cu ajutorul unor prieteni, le-am pregătit nişte cadouri şi am plecat până acolo", povesteşte tânărul, în timp ce iubita lui, Diana, îl ascultă mândră. Mai nou, alături de ea, merge periodic şi la Centrul de Zi Iedera pentru suferinzii de sindromul Down, bineînţeles, încărcat cu pachete cu fructe şi dulciuri. "Unii mă recunosc şi se bucură când mă văd. După ce plec de acolo tot la ei îmi stă gândul...", mărturiseşte tânărul.

Dă mai departe!

În luna noiembrie, într-un pelerinaj la Mănăstirea Prislop, unde a participat la parastasul părintelui Arsenie Boca, lui George i-a venit ideea unei campanii umanitare neobişnuite. Convins că fiecare trebuie să-şi ajute aproapele şi amintindu-şi de vorba călugărului pe care-l consideră "părintele sfânt al României", că "omul care poate face bine şi nu-l face este o fiinţă josnică", tânărul a pornit campania "Dă mai departe fără să ceri nimic în schimb".

Concret, cu gândul că le-ar face o bucurie celor care n-au ce pune pe masă, George a cumpărat alimente - ulei, pateuri, macaroane, fructe - şi le-a împărţit în pachete în valoare de câte 40 lei. Pe urmă, le-a lăsat pur şi simplu în parcuri, lângă biserici ori chiar în staţii de tramvai. Pe fiecare pungă a scris acelaşi mesaj: "Cu drag, pentru oricine are nevoie. PS: Dă mai departe fără să ceri nimic în schimb". "Aş putea merge direct la anumiţi oameni cu probleme, cum sunt şi cei de la Iedera, dar vreau să cred că, dacă pachetul e găsit de cineva care nu are nevoie de el, îl va lua şi-l va duce vecinului mai amărât", spune orădeanul.

Curios să afle cum îi este primită iniţiativa, George a "pândit" de la distanţă un pachet timp de câteva minute. "Am văzut o bătrânică, s-a uitat la el, dar nu l-a luat. Nu ştiu, de ruşine sau de frică să nu-i reproşeze cineva ceva", povesteşte tânărul.

Bani din pariuri

George nu este un băiat bogat. Îşi câştigă banii din pariuri sportive, puse mai ales pe meciurile de fotbal. "Când pariezi constant nu este vorba neapărat de noroc, ci de calcule matematice. Da, sunt nişte bani câştigaţi uşor, dar o mare parte din ei îi dau mai departe", spune el.

Acum, vrea să se dedice promovării campaniei "Dă mai departe...", pe care şi-ar dori să o extindă şi în alte oraşe. "Dacă n-aş spera că şi alţii mi se vor alătura, aş face pachetele şi n-aş spune nimănui. Am făcut şi o pagină pe Facebook şi abia aştept ziua când cineva îmi va arăta o poză cu un cadou făcut de el", spune tânărul. În primul rând, însă, îşi doreşte să-şi mobilizeze prietenii. "Vreau să ne adunăm vreo 30 şi să donăm sânge, iar banii din bonurile primite să-i folosim tot pentru donaţii", îşi propune el.

George recunoaşte că nu tot timpul a fost "băiatul bun" de azi. "În urmă cu câţiva ani eram şi eu mai bolund, am făcut şi prostii, dar mi-a ajuns". Trecutul a rămas în spate. De-acum, şi-a găsit o altă modalitate de a-şi da satisfacţii, aceea de a alina, măcar puţin, o suferinţă...