În perioada 14-20 mai se va desfăşura a o nouă ediţie a Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, în cadrul cărora vor fi organizate o serie de evenimente culturale.

Primul dintre ele este "Noaptea Muzeelor", care va avea loc sâmbătă, 14 mai, de la ora 19.15, în sălile Secţiei de Artă din Palatul Baroc. Cea de-a şaptea ediţie a "Nopţii Muzeelor", manifestare desfăşurată sub patronajul Ministerului Culturii din Franţa, va găzdui vernisajul expoziţiei "Piese de tezaur din colecţia de arheologie a Muzeului Ţării Crişurilor", care reuneşte obiecte deosebite din patrimoniul arheologic aflat în colecţia instituţiei.

"Unele dintre ele, precum tăbliţa de la Suplacu de Barcău, care reproduce primele înscrisuri din perioada neolitică din nord-vestul României, sau sceptrul de căpetenie de la Girişul de Criş sunt importante tocmai prin raritatea lor. Altele se disting ca valoare prin măiestria cu care au fost lucrate, cum ar fi tezaurele din argint dacice şi din Epoca Romană, monede şi medalioane din aur şi tezaurul de vase de argint de la Tăuteu (sec. IV-V d.Chr.)", se arată în comunicatul trimis de Muzeul Ţării Crişurilor.

La "Noaptea muzeelor" vor fi expuse şi piese egiptene aparţinând ultimelor dinastii ale Noului Regat, dar şi vase antice greceşti pictate. Totodată, în expoziţie vor putea fi admirate piese de podoabă şi armament precum săbii, halebarde, zale şi armuri aparţinând Evului Mediu din Bihor. Muzeul a anunţat că multe dintre obiectele sunt expuse pentru prima oară.

Cu acest prilej se va deschide pentru public şi Sala de Onoare a Palatului Baroc, unde se vor putea admira frescele care în perioada comunistă au fost acoperite. Expoziţia va avea loc între orele 19.15 şi 24, iar intrarea este liberă.

În cadrul Zilelor Muzeului Ţării Crişurilor, vor fi organizate şi alte evenimente precum Video Art Event (pe 17 mai la Moara Răsăritului), un festival de creaţii video, Seara de Gală (pe 18 mai, la Secţia de Artă a Muzeului) care va curprinde un concert al Cvartetului Varadinum.