Filiala bihoreană a partidului Noua Republică atacă Primăria Oradea, pe tema proiectului de reabilitare a Pieţei Unirii.

Într-un comunicat transmis marţi, "Preşedenţia Filialei Judeţene Bihor a Partidului Noua Republică" condamnă "neglijenţa cu care administraţia orădeană a tratat proiectul de reabilitare a centrului oraşului - neglijenţă care a dus la irosirea a 70.000 Euro (preţul proiectului iniţial, la care s-a renunţat) şi la bugetarea altor bani necesari unui proiect nou".

Reprezentanţii formaţiunii atrag atenţia că, banii irosiţi fiind bani europeni, oraşul ar putea fi sancţionat. "Contrar opiniei generale de "bani gratis", amintim că fondurile europene reprezintă tot bani publici (obţinuţi şi din contribuţiile cetăţenilor români) pe care administraţiile locale au obligaţia să îi folosească cu maximă răspundere şi chibzuinţă. Iresponsabilitatea în administrarea lor privează alte proiecte de finanţare şi poate atrage corecţii din partea Uniunii Europene care să fie plătite tot de către cetăţeanul român!", se arată în comunicat.

Documentul mai face referire şi la faptul că municipalitatea nu a organizat concurs pentru desemnarea noului proiectant, ci a atribuit direct lucrarea arhitectului Horea Gavriş, care a executat proiectarea pentru 15.000 de euro, maximum legal pentru care nu se cere licitaţie.

Reprezentanţii Noii Republici afirmă că soluţia aleasă pentru refacerea proiectului este "scandaloasă şi uşor nedemocratică", de vreme ce s-a făcut "fără niciun fel de dezbatere publică în prealabil, în ciuda nenumăratelor critici care au venit de la populaţie sau de la arhitecţii locului". Aceştia mai acuză şi nerespectarea unei Directivei Europene (2004/18/CEE) care indică concursul de arhitectură drept cea mai bună soluţie în cazul unor lucrări de anvergură, cum e reabilitarea centrului oraşului şi insistă că cetăţenii ar fi trebuit consultaţi.

"Noi credem că o administraţie locală, vremelnic aflată în funcţie, nu poate lua de una singură o astfel de decizie cu asemenea implicaţii majore în timp asupra unei zone istorice a oraşului nostru. Soluţia finală trebuia luată numai după dezbaterile cu cetăţenii şi specialiştii oraşului!", conchid reprezentanţii Noii Republici.