Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor ia în calcul varianta comasării Şcolii Generale Alexandru Roman din municipiu cu Şcoala Generală Lucreţia Suciu. Această iniţiativă a nemulţumit un grup de părinţi ai căror copii învaţă la S08 Alexandru Roman, şi care s-au dus, vineri dimineaţă, la inspectorul şcolar general să-l convingă să nu aplice această decizie.

„Problema noastră e că vor să comaseze şcolile, dar acolo (n.r. la Şcoala Generală Lucreţia Suciu) sunt şi copii cu dizabilităţi. Nu e normal să mute 200 de copii şi să-i amestece cu elevi cu probleme. Să aducă aici copii sănătoşi, pentru că nu pot învăţa copiii bolnavi cu cei sănătoşi laolaltă", a explicat pentru BIHOREANUL Ioan Ianchiş, unul dintre părinţii protestatari.

Ianchiş a spus că grupul de părinţi a discutat cu inspectorul şcolar general, Dorel Luca, însă fără rezultate care să-i mulţumească. „Nu ne-a zis nimic concret. A motivat comasarea prin faptul că şcoala noastră nu e renovată în exterior. Asta aşa e, deşi în interior arată bine. Dar e vina noastră că nu e renovată?", se întreabă Ianchiş.

Părinţii spun că nu sunt mulţumiţi de răspunsurile pe care le-au primit, astfel că luni dimineaţă vor să discute cu primarul Oradiei, Ilie Bolojan.

De cealaltă parte, IŞJ Bihor încearcă să liniştească părinţii, spunându-le că mutarea elevilor este doar o idee. Motivul pentru care s-ar face comasarea ar fi, pe de-o parte, eliberarea unei clădiri, pe de altă parte, ar ajuta la reducerea normelor pe care IŞJ Bihor trebuie să o facă, conform unei ordonanţe a Guvernului. „Nu s-a luat nicio decizie, e doar la nivel de iniţiativă. Oricum, ca să facem comasarea, lucrurile trebuiesc discutate şi cu Primăria", a declarat jurista Ramona Bacter, responsabil de relaţiile cu presa în cadrul IŞJ Bihor.