Orădenii pot vedea, din nou, pe 26 octombrie, la Teatrul Regina Maria, un spectacol de operă. De data aceasta este vorba despre "Nunta lui Figaro", de Wolfgang Amadeus Mozart, o producţie a Teatrului orădean, Asociaţiei Culturale Operacademy şi Fundaţiei Culturală FITO.

Spectacolul se încadrează într-un program al Teatrului Regina Maria de a promova opera în Oradea, care va continua şi cu alte reprezentaţii.

Producţia "Nunta lui Figaro" este una inedită, căci, alături de artişti consacraţi, veniţi din ţări precum Franţa, Italia, Ţara Galilor, Italia şi Rusia, pe scenă vor urca şi tineri studenţi ai Facultăţii de Arte din Oradea, precum şi o elevă în vârstă de 16 ani de la Liceul de Artă.

Organizat în parteneriat cu Universitatea din Oradea şi sprijinit de Filarmonica de Stat Oradea, acesta este primul atelier de operă din Oradea. Pornit ca un masterclass, susţinut de doi artişti cu experienţă - regizorul Carmelo Agnello (Italia) şi dirijorul Julian Smith (Ţara Galilor), acesta urmăreşte implicarea şi promovarea tinerilor interpreţi aflaţi la început de carieră.

"Unul dintre scopurile noastre a fost acela de a le da tinerilor ocazia să lucreze alături de profesionişti şi să aibă experienţa unui spectacol de o asemenea amploare", a spus Stelian Gheorghe, preşedintele Operacademy, o asociaţie înfiinţată recent în Oradea.

Proiectul este finanţat parţial de Consiliul Judeţean, prin Fundaţia Culturală FITO, şi parţial de sponsori.

Distribuţia este formată din Anton Markov (Rusia), Olga Czerwinski (Austria), Diana Oros, de origine orădeancă, dar stabilită în Elveţia, Rhys Jenkins (Ţara Galilor), Antoanela Bârnat (Bucureşti), Viktor Josif Florin Mircea Ganea Robert Bede, Laszlo Bede, Cristina Bede, toţi de la Universitatea din Oradea, Marine Chagnon (Franţa), Antonia Iacob (Liceul de Arte), Rosalie Dubois (Franţa), Salvatore Scinaldi (Italia), Levente Meszaros (Universitatea din Oradea). Vor mai participa orchestra Filarmonicii din Oradea şi a Corului "L'annunciazione" al Catedralei Greco-Catolice "Sfântul Nicolae" din Oradea.

Regia spectacolului este asigurată de Carmelo Agnello, profesor universitar la Conservatorul Claude Debussy din Paris şi dramaturg la Opera din Nancy, iar dirijorul acestuia este Julian Smith din Ţara Galilor, fost director muzical al Operei Naţionale Galeze şi fost selecţioner al celei mai prestigioase competiţii de canto din lume, BBC Cardiff Singer of the World.

Spectacolul Nunta lui Figaro va avea loc duminică, 26 octombrie 2014, de la ora 19, la Sala Mare şi va fi subtitrat în limba română. Biletele, care aproape s-au epuizat deja, pot fi cumpărate de la Agenţia Teatrului, la preţuri între 15 şi 30 de lei, în funcţie de locul în sală.