Înainte ca primii fulgi de zăpadă să cadă peste oraş, reprezentanţii Primăriei au luat la verificat utilajele operatorului licenţiat de salubritate. Ca să se asigure că nu vor exista probleme atunci când va ninge, Emil Benţan, director adjunct în cadrul Direcţiei Tehnice, a controlat fiecare din maşinăriile pregătite de RER Ecologic Service. Printre ele, inclusiv câteva nou-nouţe şi foarte performante.

Recepţia utilajelor s-a încheiat cu concluzii optimiste: operatorul este pregătit, astfel că orădenii n-ar trebui să aibă parte de surprize.

Alinierea!

Miercurea trecută, pe terenul concesionat în strada Octavian Goga de către operatorul licenţiat de salubritate RER Ecologic Service au fost aliniate 34 de utilaje de intervenţie: maşini cu pluguri, dispozitive de împrăştiere a materialelor antiderapante, încărcătoare frontale, dar şi de transport. Majoritatea sunt multifuncţionale, însă printre ele se numără şi cinci utilaje tip Unimog, destinate exclusiv deszăpezirii.

În total, RER Ecologic Service a dotat cu pluguri 24 de maşini, ceea ce înseamnă că acestea pot fi folosite în orice moment pentru curăţarea zăpezii de pe străzile oraşului. Totodată, 21 de utilaje vor putea acţiona pentru împrăştierea de material antiderapant, atât solid (nisip şi sare), cât şi lichid (clorură de calciu). Operatorul de salubritate are şi stocurile: 2.700 tone de sare, 500 tone de nisip şi 200 tone de clorură.

01 ionel ban_4.jpg"Stocul de nisip poate fi refăcut rapid, deoarece îl achiziţionăm din preajma Oradiei", explică Ionel Ban (foto), director de producţie în cadrul RER Ecologic Service. Pe de altă parte, cantitatea de sare o depăşeşte pe cea folosită iarna trecută!

Dotate corespunzător

RER Ecologic Service a mai pregătit pentru anotimpul rece şi utilaje pentru încărcarea şi transportarea zăpezii. Unul dintre tractoarele ce vor fi folosite la aceste acţiuni este recent adus, iar în zilele următoare parcul auto va mai fi completat cu un utilaj nou de tip Mercedes Abrollkipper. Acesta va putea atât să pluguiască zăpada, cât şi să care un recipient uriaş, de 8 metri cubi, putând transporta 10 tone de material antiderapant.

Toate maşinăriile au fost pornite în faţa reprezentanţilor Primăriei, pentru a dovedi că sunt funcţionale. "Operatorul de salubritate este pregătit de iarnă. Utilajele sunt în stare de funcţionare şi dotate corespunzător", a declarat Emil Benţan, la finalul inspecţiei.

Obligaţii pentru toţi

Când va ninge, utilajele RER Ecologic Service vor ieşi pe străzi la alertarea comandamentului de deszăpezire din Primărie. Cât timp stratul de nea va fi mai mic de 5 centimetri, utilajele vor interveni pentru prevenirea şi neutralizarea poleiului, împrăştiind materiale antiderapante.

De anul trecut, străzile oraşului au fost împărţite pe categorii de prioritate, astfel că operatorul va acţiona prima oară pe străzile din Urgenţa 1 (148 la număr), adică pe marile bulevarde, pe arterele cele mai circulate şi la intrările în oraş. În Urgenţa 2 sunt incluse 226 de străzi din cartiere, în Urgenţa 3 alte 174 de străzi, iar în ultima categorie 250 de străzi, majoritatea situate pe dealuri. După ce stratul de zăpadă depăşeşte 5 centimetri, confom aceluiaşi criteriu al priorităţii, maşinile vor fi scoase pe străzi şi pentru pluguirea zăpezii.

În timp ce RER Ecologic Service va răspunde de curăţarea zăpezii de pe străzi, orădenii trebuie să ţină cont că regulamentul oraşului îi obligă să cureţe gheaţa şi zăpada de pe trotuarele şi aleile din jurul caselor şi blocurilor. De asemenea, cei care au parcări private trebuie să asigure deszăpezirea în aceste perimetre. În final, toţi orădenii trebuie să-şi aducă aminte că, în timpul ninsorilor, circulaţia trebuie să se desfăşoare în condiţii de iarnă: adică precaut şi cu răbdare...