Mircea Matei, liderul Partidului Mişcarea Populară Bihor - formaţiune înregistrată oficial în Registrul Partidelor Politice printr-o decizie definitivă emisă miercuri de Curtea de Apel Bucureşti - a ieşit, în aceeaşi zi, în conferinţă de presă, pentru prima oară în 2014.

Subiectul ales de Matei a fost proiectul strategiei de dezvoltare a judeţului pe perioada 2014-2020, realizat contra sumei de 90.000 de euro, spunând că acesta este necesar, dar şi criticând o parte dintre obiectivele propuse.

"Partidele care au reprezentanţi în Consiliul Judeţean ar trebui să se înţeleagă asupra unei forme finale, să o adopte şi, apoi, să semneze un pact prin care să se oblige că ea nu va fi modificată până în 2020, indiferent care va fi configuraţia puterii politice. Dacă se vor schimba priorităţile, vor fi bani aruncaţi aiurea", a spus Mircea Matei.

Fostul PDL-ist a mai afirmat că unele puncte din document îl "duc cu gândul la negocieri politice". "Strategia stabileşte cinci iniţiative strategice: Aeroportul Oradea, dezvoltarea turismului în Apuseni, dezvoltarea economiei şi mediului de afaceri în zona Tileagd-Aleşd, în zona Beiuş şi în zona Valea Ierului, adică Marghita-Valea lui Mihai. Pe mine, o parte dintre acestea mă duc inevitabil cu gândul la o negociere politică", zice Mircea Matei.

Acesta a sugerat că mai multe investiţii, inclusiv realizarea de parcuri industriale, drumuri şi dezvoltarea turismului, sunt proiectate în zonele unde UDMR e dominantă, iar altele unde cei mai mulţi primari sunt liberali. "Dacă ne uităm pe harta judeţului, sunt multe obiective importante pe zona Aleşd-Beiuş, deci fostul colegiu al domnului Popa, şi pe Valea Ierului, zona UDMR", a spus acesta.

De asemenea, Matei afirmă că şefii CJ Bihor ar trebui "să se întâlnească mai des" cu conducerea Primăriei, orădene căci "au viziuni diferite". "Municipiul Oradea vrea o nouă centură, una ocolitoare în Zona Metropolitană, iar CJ vrea drumuri judeţene. Bihorul nu va avea bani pentru ambele. Conducerea CJ ar trebui să se întâlnească mai des cu cea a Primăriei Oradea. Iar dacă nu pot să discute, să se folosească de domnul senator Bodea. Aceste două conduceri trebuie să ia decizii comune", a mai spus politicianul.

Pe tema parcurilor industriale, Matei a observat o intercalare a proiectelor Primăriei Oradea cu cele ale CJ Bihor. "În Oradea există un parc industrial care nu e plin şi se mai face unul. Acum şi CJ va mai face patru (Tileagd, Beiuş, Marghita şi zona Valea Ierului). Să înţeleg că şefii Consiliului Judeţean nu au discutat cu conducerea PMO? În plus, nu ştiu care sunt punctele forte ale acestor zone încât să atragă atâţia investitori. Clujul are două buză-n buză şi atât, şi nici nu vor să mai facă în judeţ. Nu înţeleg de ce avem noi nevoie de şase?", a precizat PMP-istul.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, Mircea Matei a afirmat, de asemenea, că Primăria este nevoită să finalizeze în 2014 o serie de proiecte mari (Ştrandul Municipal, CET, Piaţa Unirii, magistralele de termie) din cauza "incompetenţei" specialiştilor din instituţie care au realizat proiectele, fiindcă acestea au trebuit refăcute.

Citeşte pe această temă şi: Ce vor pentru Bihor? Pentru următorii 7 ani, Bihorul are proiecte de 1,4 miliarde euro