Pelicula românească "Poziţia copilului", regizată de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă, trofeul Ursul de aur pentru cel mai bun film la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. "Poziţia copilului" a concurat cu alte 18 producţii la această categorie.

Distincţia a fost primită de regizorul Călin Peter Netzer şi de producătorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului din acest an.

"Voi încerca să spun ceva, deşi am rămas fără cuvinte. Mulţumesc Berlinalei că ne-a invitat aici, mulţumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar şi lui Răzvan Rădulescu, cu care am scris scenariul acestui film", a spus regizorul Călin Peter Netzer.

Producătorul Ada Solomon a subliniat, în schimb, imaginea pe care filmul românesc o aduce ţării. "Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România", a adăugat Ada Solomon.

Vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la acelaşi festival.

"Poziţia copilului" prezintă relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult. Este un film despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor.

În acelaşi timp, prezintă "high-class-ului" românesc contemporan, atingând subiecte precum trafic de influenţă şi corupţia la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii.