Patronul firmei de construcţii Romtrade şi al companiei aeriene Blue Air, Nelu Iordache, unul dintre "regii asfaltului" din România, a fost arestat, duminică, de Tribunalul Bucureşti pentru 29 de zile.

Iordache fusese reţinut de procurori în cursul zilei de sâmbătă, afaceristul fiind acuzat de deturnări de fonduri europene în cazul autostrăzii Nădlac-Arad, şi spălare de bani.
Iordace este anchetat penal de DNA în calitate de administrator al SC Romstrade SRL, pentru infracţiuni de schimbare, fără respectarea prevederilor legale, a destinaţiei fondurilor europene, utilizarea cu rea credinţă a creditului societăţii şi spălare de bani, toate în formă continuată.

Potrivit Realitaea TV, în rezoluţia de începere a urmăririi penale se arată că există date şi indicii temeinice că învinuitul a schimbat, fără respectarea prevederilor legale, destinaţia sumei de 25.000.000 lei, bani încasaţi în vederea proiectării şi execuţiei lucrărilor la primul tronson din autostrada Nădlac - Arad, lucrarea fiind finanţată în proporţie de 85% din fondul de coeziune al Uniunii Europene.

Conform aceleiaşi surse, 9.580.000 lei din suma destinată pentru construcţia autostrăzii, a fost folosită la efectuarea de plăţi către o companie de transport aerian controlată de învinuit, Blue Air, plăţi făcute în baza unor contracte ce nu au legătură cu derularea contractului pentru autostradă.

"O altă parte din bani, şi anume 9.861.000 lei, au fost retraşi în numerar cu scopul declarat al achiziţiei de terenuri, în baza unor antecontracte de vânzare cumpărare. Restul de bani au fost folosiţi pentru fie la rambursarea de dobânzi şi comisioane restante aferente unui contract de credit, fie au a fost cheltuiţi cu titlu de onorariu notar public, taxă de carte funciară şi impozit aferente achiziţionării unui teren în comuna Adunaţii Copăceni, precum şi pentru materiale, lucrări şi servicii de consultanţă şi transport necesare proiectului de construcţie, a unui complex în comuna Adunaţii Copăceni. Toate aceste plăţi nu au legătură cu proiectul de construcţie a autostrăzii", menţionează sursa citată.

Pentru a disimula adevărata provenienţă a banilor astfel utilizaţi Nelu Iordache a trecut aceşti bani, pe baza unor facturi care atestau operaţiuni fictive, prin firmele administrate de complicii săi. Apoi banii s-au întors cu explicaţia "plată eronată" sau "plată nedatorată" în contul SC Romstrade SRL deschis la o altă bancă decât cea prin care se derulau operaţiunile de plăţi aferente contractului pentru construirea autostrăzii.

DNA a reţinut că activitatea infracţională a fost desfăşurată cu sprijinul unor administratori ai unor firme care, în baza unor înţelegeri cu Nelu Iordache, au emis facturi aferente proiectului de construire a autostrăzii, le-au stornat şi au restituit, de regulă în aceeaşi zi, sumele de bani la compania de drumuri, în alt cont, cu explicaţia de plată eronată sau necuvenită.

Duminică, în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti, avocaţii lui Iordache au arătat că omul de afaceri nu poate fi acuzat de deturnare de fonduri europene, pentru că banii luaţi de acesta pentru proiectul din dosarul în care este cercetat au făcut parte din bugetul naţional al statului, şi nu din cel al UE.

Apărătorii acestuia susţin că Iordache nu se face vinovat de deturnare sau schimbare a destinaţiei unor fonduri UE, unul dintre ei arătând, la ieşirea din tribunal, că sumele de bani au fost luate în iunie 2011, iar cererea de rambursare a fondurilor de către Comisia Europeană s-ar fi făcut de-abia la sfârşitul lui octombrie 2011.