Mitingul organizat de Asociaţia Noua Republică, la care a "achiesat" şi organizaţia PDL Bihor, a strâns, miercuri seară, în faţa Prefecturii cam 100 de persoane, membri sau simpatizanţi ai celor două organizaţii, dar şi simpli orădeni veniţi să manifeste împotriva USL şi mai cu seamă a prim ministrului Victor Ponta.
PDL-iştii au venit în frunte cu preşedintele interimar Ionel Avrigeanu, cu şeful PDL Oradea, Dorin Corcheş, şi consilierul local Adelina Coste, îmbrăcaţi în alb, culoarea purtată de PDL-işti la nivel central, în semn de "purificare" a clasei politice.
"Dincolo de apartenenţa politică sau de modul cum credem noi că trebuie să se desfăşoare lucrurile în această ţară, respectarea legislaţiei şi a Constituţiei trebuie făcută de fiecare cetăţean, inclusiv de parlamentari", a spus Avrigeanu, precizând că se află la protest ca simplu cetăţean, nu ca lider de partid. "Aici nu e o acţiune de partid, ca urmare nu sunt semnele partidului, ci e o acţiune civică organizată de Noua Republică", a explicat el.
Trădarea se răsplăteşte
În luarea sa de cuvânt, scriitorul Traian Ştef, liderul filialei judeţene a Asociaţiei "Noua Republică", a condamnat acţiunile USL de suspendare a preşedintelui Băsescu, de limitare a puterii unor instituţii precum Curtea Constituţională sau de trecere a Institutului Cultural Român din subordinea Preşdinţiei în cea a Parlamentului. Dar, pe lângă afirmaţii precum aceea că "actuala putere ignoră legile, le stâlceşte şi goleşte de sens instituţii", ducând "în derizoriu conceptul de stat de drept", Traian Ştef s-a legat şi de USL-iştii locali.
"Numai la noi puterea s-a îmbogăţit prin trădări. La noi, trădarea se răsplăteşte, nu se pedepseşte. Oare domnul Filip (senatorul Petru Filip, fostul preşedinte al PDL Bihor -n.r.) i-a întrebat pe alegătorii săi dacă să treacă la PSD? Oare domnul Bot (deputatul Octavian Bot care a trecut de la PDL la PNL- n.r.) şi-a întrebat alegătorii dacă sunt de acord să schimbe partidul?", a întrebat retoric Ştef.
Scriitorul nu s-a lăsat şi a dat o "săgeată" şi înspre PDL, dar având grijă să nu-i calce tare pe bătături pe reprezentanţii partidului. "PDL şi-a întrebat alegătorii când a decis să candideze la Consiliul Judeţean Radu Ţîrle? Sunt aici membri ai PDL, sperăm să nu-i supărăm...", a spus Ştef, care, de altfel, a dat mai apoi mâna cu cei pe care i-a criticat.
Un alt protestatar care a luat cuvântul a încercat să animeze spiritele, dar fără mare succes. "Spunem nu suspendării preşedintelui! Suntem sătui de abuzurile din România! Suntem sătui să vedem cum urcă cursul şi ratele la bancă. Ruşine!", a strigat omul, îndemnându-i şi pe ceilalţi să scandeze. Din când în când vocile din mulţime îl urmau sau îl aprobau, dar fără însufleţire.
Noi suntem golani...
Pe de altă parte, mitingul din Parcul Traian a fost unul organizat şi civilizat. Oamenii au venit cu tricouri sau afişe cu inscripţii gen "Mai e cineva aici?" (mai ales membrii de la Noua Republică), "Plagiat numele tău Poanta", "Ponta cu P de la plagiat" sau "După 22 de ani, ne forţaţi să fim din nou GOLANI". De altfel, protestatarii au adus cu ei şi două boxe în care pe tot parcursul mitingului au răsunat, pe lângă imnul Asociaţiei Noua Republică, şi "Imnul Golanior" al lui Vali Sterian, dar şi alte piese rock vechi "care amintesc de golanii din anii ‘90", după cum a explicat un protestatar.
Inedit a fost că, pe lângă adulţi, la manifestare au fost şi mai mulţi copii, care purtau şi ei afişe gen "Eu am cei 7 ani de acasă, eu nu mint, eu nu trădez ţara şi neamul românesc" ori "Vreau un model sănătos, copy paste-ul nu-mi este de folos".
Ca o ironie, la manifestare a participat şi un pesionar, Teodor Manea (foto), care a purtat un tricou pe care scria "CetăţeaNU' suspendat". "Îl am de la primul referendum, din 2007. Mi l-a dat domnul Petru Filip, care acum nu mai e de partea asta, şi l-am păstrat. Îl port pentru că mi-a adus noroc şi sper să-mi mai aducă. Să-i fie ruşine (lui Filip - n.r) că e un trădător. Eu sunt cetăţean simplu, pensionar, dar n-am trădat", a spus Manea, arătându-i obrazul fostului primar al Oradiei.
Oamenii au început să plece în jurul orei 21, după discursuri, cu promisiunea că vor reveni în ziua următoare, joi seară, tot de la ora 20. În acelaşi loc, cu acelaşi scop.