Teatrul pentru Copii şi Tineret Arcadia a fost, miercuri, gazda Festivalului Cultural Internaţional Special Kids, aflat la a treia ediţie.

Organizat de Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă nr. 1 din Oradea, festivalul a fost unul de tip concurs şi s-a desfăşurat pe trei secţiuni: una pentru copii cu cerinţe educative speciale, alta pentru elevii speciali integraţi în învăţământul de masă şi o secţiune cu expoziţii. Cele 50 de echipe participante au venit din Bihor şi Cluj, dar şi din Polonia, Portugalia, Bulgaria şi Anglia.

Primele două secţiuni la care elevii au concurat au fost cele de muzică, dans, dramă şi joc. Fie că au cântat despre prietenie, tema festivalului, fie că au făcut teatru sau au dansat hip-hop, elevii au fost îndelung aplaudaţi de public, format în mare măsură din părinţi şi profesori.

Elevii din Portugalia au făcut, la această secţiune, o demonstraţie de dans popular de-al lor, dar şi de muzică tradiţională la flaut. „La această secţiune au participat elevi integraţi alături de elevi sănătoşi", a explicat pentru BIHOREANUL Teodora Dobran, una dintre organizatoarele evenimentului.

Ultima secţiune a concursului a fost de arte şi meşteşuguri. Elevii au expus tot soiul de lucrări, de la desene la colaje şi mărţişoare, toate pe tema prieteniei. Toate lucrările au uimit juriul. Drept urmare, a curs cu diplome şi premii. „Fiecare secţiune a fost premiată cu locul I, II şi III, cu menţiuni şi s-au acordat şi foarte multe premii speciale, îndeosebi pentru elevii veniţi din străinătate", a mai spus Dobran.

Organizatoarea a mai ţinut să precizeze că aceasta a fost prima ediţie a festivalului inclusă în calendarul oficial al evenimentelor extra-şcolare al Ministerului Educaţiei, astfel că toate diplomele ce s-au dat în Teatrul Arcadia sunt recunoscute.

Copiii cu cerinţe educative speciale sunt, de cele mai multe ori, caracterizaţi prin imaturitate, comportament narcisist şi egocentric, lipsa capacităţii de a reda ce ştiu, motiv pentru care necesită o atenţie specială din partea pedagogilor.