Dacă aveţi de gând să comiteţi vreun act de poluare şi credeţi că niciun funcţionar nu e prin preajmă ca să vă prindă, ar trebui să vă gândiţi mai bine. S-ar putea să fie pe fază "spionii" lor.

De un an, Bihorul are 27 de voluntari care veghează asupra respectării protecţiei mediului. Când constată încălcări ale legii, membrii Corpului de Mediu sesizează comisarii Gărzii de Mediu, care au puterea de a controla şi sancţiona. Voluntarii sunt un fel de ajutoare pentru comisari şi "prestează" fără a aştepta nicio răsplată materială. Singura mulţumire e că ajută la îmbunătăţirea mediului înconjurător.

Voluntarii, în lege

În 2006, un ordin al ministrului Mediului şi Gospodăririi Apelor de atunci, Sulfina Barbu, înfiinţa o sub-structură a Gărzii Naţionale de Mediu: Corpul Voluntarilor de Mediu (CVM). Actul reglementa în detaliu activitatea de voluntariat în domeniul protecţiei mediului, o îndeletnicire care până atunci nu avea repere legislative.

Bazându-se exclusiv pe activităţi benevole, Corpul observă şi sesizează comisarii cu privire la încălcarea legilor în domeniu. Fără să aibă dreptul de a controla, o parte din munca voluntarilor e similară celei a angajaţilor Gărzii de Mediu, cu diferenţa, însă, că ei nu sunt plătiţi. Totodată, au misiunea de a contribui la educaţia în spirit ecologist şi de a promova printre cei din jur atitudinea "verde", favorabilă păstrării unui mediu curat.

Ecologişti începători şi avansaţi

În Bihor, Corpul Voluntarilor de Mediu s-a înfiinţat pe 24 februarie 2010. "Suntem 27 de agenţi voluntari", spune preşedintele CVM Bihor, Mihai Pop, un ecologist pasionat, între ai cărui colegi se numără şi figuri consacrate, cum ar fi Viorel Lascu, preşedintele Federaţiei Române de Speologie, dar şi membri ai Salvamont Bihor.

Într-un an de activitate, voluntarii au avut mai multe reuşite: au făcut plantări, au participat la acţiunea "Earth Hour" (stingerea luminilor, demonstrativ, timp de o oră, în instituţii publice), au promovat colectarea selectivă a deşeurilor în grădiniţe şi au dezbătut cu specialişti diverse probleme de mediu.

Totodată, au informat comisarii Gărzii de Mediu când au găsit nereguli. "Au făcut sesizări, de pildă, privind deversarea unor deşeuri în Crişul Repede sau depozitarea ilegală a unor deşeuri pe marginea şoselei în zona Şteiului", spune Cristian Pătcaş, comisar la Garda de Mediu. Acesta susţine că voluntarii sunt un sprijin real pentru instituţie, care are deficit de personal şi nici nu poate face angajări. Cum comisarii nu pot patrula zilnic în judeţ, sarcina e preluată, uneori, de cei al căror singur scop este dorinţa de a opri siluirea naturii.

Educaţia salvează natura

Pentru 2011, voluntarii de mediu bihoreni vor să colaboreze mai intens cu ONG-urile de mediu şi cu instituţiile de învăţământ, pentru a-şi îndeplini rolul educativ. Totodată, şi-au stabilit calendarul activităţilor ghidându-se după zilele internaţionale în care se celebrează diverse componente ale mediului. Vor marca, astfel, Ziua Mondială a Apei, Ziua Internaţională a Pământului, Ziua Mondială a Mediului şi altele.

Voluntarii promit că îşi vor păstra rolul de "câini de pază" ai mediului. Căci, chiar dacă fac şi multă "muncă de lămurire", în special cu tinerii, mai există destui la care mesajele lor nu ajung. Sau la care ajung degeaba, pentru că respectivii tot nu pun preţ pe natură...